"Ponderea activelor financiare în avuţia netă a populaţiei s-a majorat pe fondul creşterii depozitelor. (…) Economisirea bancară este caracterizată de inegalităţi importante privind sumele depuse: din cele aproximativ 10 milioane de persoane care au depozite, 40% (4 milioane de deponenţi) deţin în medie doar 21 de lei. (…) 136 de persoane deţin 2,6% din depozite (în medie 25,8 milioane lei/depozit)", a spus Voinea.
Potrivit acestuia, aproximativ două milioane de persoane au depozite de până în 1.000 de lei (depozitul mediu fiind de aproximativ 400 de lei).
Ca proporţie, 60% dintre deponenţi deţin 0,66% din stocul de depozite, iar 5% dintre aceştia reprezintă 73% din totalul sumelor depuse în bănci.
"Avuţia netă a populaţiei a crescut, în anul 2015, într-un ritm susţinut (7,1% faţă de anul anterior). Evoluţia avuţiei nete este rezultatul atât al majorării venitului disponibil, cât şi al evoluţiei pozitive a preţurilor activelor. Activele imobiliare au continuat să reprezinte principala componentă a avuţiei nete a populaţiei", a precizat reprezentantul BNR. (Sursa: Agerpres)