Fondurile elvețiene nerambursabile, în valoare de 181 milioane de franci elveţieni (135 milioane euro), vor fi acordate României pentru reducerea decalajelor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene.
Contribuţia acoperă domenii tematice precum securitatea, stabilitatea şi sprijinul pentru reforme (securitatea frontierelor, capacitate de management la nivel local şi regional, modernizarea sistemului judiciar), mediu şi infrastructură, promovarea sectorului privat, dezvoltarea socială şi a resurselor umane. Contribuţia financiară elveţiană are la bază Memorandumul de înțelegere dintre Consiliul Federal al Elveţiei și Consiliul UE.

În cadrul acestei finanţări, în general, beneficiarii trebuie să asigure o cofinanţare de minim 40% din totalul costurilor eligibile, cu excepţia cofinanţării asigurate de instituţiile publice, caz în care contribuţia trebuie să fie de minim 15% din totalul costurilor eligibile şi de organizaţiile neguvernamentale, caz în care este prevăzută o contribuţie proprie de minim 10% din totalul costurilor eligibile.

Ministerul Finanţelor Publice este instituţia care gestionează această contribuţie financiară nerambursabilă în calitate de Unitate Naţională de Coordonare.