Unii primari au decis suprimarea unor festivități, banii urmând să fie folosiți pentru a acoperi pagubele din anumite localități.
Ministrul de Interne, Gerald Darmanin a anunțat dispozitivul impresionant care va fi desfășurat în aceste zile și nopți : 45.000 de jandarmi și polițiști vor fi mobilizați în fiecare seară pentru a asigura securitatea în țară, adică 130.000 în cele trei zile.
Un dispozitiv „excepțional” din care vor face parte în continuare elicopterele jandarmeriei, mașinile blindate, trupele speciale GIGN (grupul jandarmeriei), RAID (grupul politiei), CRS (Companiile Republicane de Securitate), BRAVE8 – trupele specializate în gherila urbană.
10.000 de membri ai forțelor de ordine sunt mobilizați doar în Regiunea Pariziană
Circulația tramvaielor și autobuzelor va fi întreruptă de la ora 22.00 în „toate marile zone urbane”, sau chiar mai devreme în anumite zone.
Pe de altă parte, metroul și RER-ul vor continua să circule până seara târziu.
Manifestațiile sunt interzise până sâmbăta inclusiv
În plus, toate manifestațiile „legate direct de revolte” vor fi interzise „până pe 15 iulie inclusiv” ne-a spus ministrul de Interne. Un nou marș pentru Adama Traoré programat pentru 15 iulie și cel al poliției programat miercuri, la Paris, în sprijinul colegului lor inculpat pentru moartea lui Nahel au fost, așadar, interzise.
De 14 iulie, Emmanuel Macron preferă să tacă
Tradițional, pe 14 iulie exista un interviu sau o alocuțiune a președintelui între defilarea de pe Champs Elysée și garden party-ul de la Elysée. Nu și anul acesta. Președinția a comunicat că președintele nu se va exprima de Ziua Națională ci „în zilele care urmează”.
Evită, astfel, să pună ulei pe foc în condițiile în care țara este în stare de asediu, dar și să răspundă întrebărilor stânjenitoare privind „foaia de parcurs de 100 de zile” pe care i-a dat-o prim ministrului Elisabeth Borne la încheierea manifestațiilor împotriva legii pensiilor.
Cele 100 de zile s-ar fi terminat acum, dar bilanțul e zero: „majoritatea” pe care Borne ar fi trebuit să o constituie nu există, Legea imigrației pe care președintele a promis să o avem înainte de vacanță a fost reportată în condițiile dezbaterilor inflamate pe tema ultimelor violente și, mai ales, în lipsa numitei majorități.
Prietenia Macron-Modi și contractele de armament
Invitatul de onoare anul acesta la defilarea de 14 iulie este India care vă participa cu un puternic contingent, inclusiv trei Rafale din armata indiană, iar prim ministrul Narendra Modi se va afla în tribune alături de Emmanuel Macron.
Prezența lui Modi la Paris își are tâlcurile ei. Apărătorii democrației sunt furioși de câteva zile.
Într-adevăr, Modi, premierul „celei mai mari democrații” nu este printre cei mai frecventabili șefi de guvern. Opoziția este în închisori, începând cu Rahul Ghandi, societatea civilă nu este nici ea cruțată. La mijlocul lunii februarie, administrația a percheziționat birourile BBC din Bombay și New Delhi.
Vizita autorităților fiscale a avut loc la câteva săptămâni după difuzarea în Regatul Unit a unui documentar în care îl acuză pe Modi că a permis pogromurile anti-musulmane în Gujarat în 2002, în timp ce el era la conducerea acestui stat.
Aproximativ 2.000 de oameni au murit în masacre
Începând cu 1 mai 2023, șase jurnaliști indieni lâncezesc în închisoare, cei mai mulți în temeiul unei legi draconice a terorismului.
Însă India este o putere economică mondială și Emmanuel Macron preferă să o menajeze în aceste timpuri de criză.
Adevăratul motiv al vizitei rezidă însă în transferul de tehnologie și contractele de armament și energie: sateliți, avioane Raffale, hidrogen verde…
Potrivit rapoartelor de presă, India ar putea achiziționa 26 de noi Rafale în versiunea Marinei pentru portavionul indian, drone și submarine. Ca reprezentant al unei țări cu cea mai mare dinamica demografică și o economie puternică, Modi are porțile deschise peste tot. Recent, a fost primit cu fast la Washington, care trage de asemenea cu ochiul la contractele oneroase pe care le poate semna.
Cireașă pe tort, vizita lui Modi se vă încheia cu un imens banchet de 200 de persoane la Luvru, după ce Emmanuel Macron vă prezenta personal invitaților câteva din celebrele exponate ale celui mai vizitat muzeu din lume.