1400 de absolvenții UMF „Carol Davila” depun astăzi Jurământul lui Hippocrate

absolventi

SURSA FOTO: Dreamstime

Absolvenții UMF „Carol Davila” au marcat un moment emoționant prin rostirea jurământului lui Hipocrate, simbol al dedicării lor față de medicină. Sub îndrumarea decanului Cătălin Cîrstoiu, tinerii medici și-au confirmat angajamentul de a oferi îngrijire și compasiune pacienților.

Absolvenții UMF „Carol Davila” au depus jurământul lui Hipocrate

1.400 de tineri absolvenți au depus, luni, jurământul lui Hipocrate la ceremonia organizată de UMF „Carol Davila” pe Arena Națională.

Aceștia au promis, alături de rectorul Viorel Jinga și de conducerea instituției, că sănătatea pacienților va fi o prioritate sacră, fiind însoțiți de Cătălin Cîrstoiu, originar din Argeș.

Cu ocazia acestui eveniment festiv, prof. univ. dr. Cătălin Cîrstoiu, decanul Facultății de Medicină de la UMF „Carol Davila” din București, a rostit jurământul, fiind urmat de absolvenți.

„Odată admis printre membrii profesiunii de medic:

Mă angajez solemn să-mi consacru viaţa în slujba umanităţii;

Voi păstra profesorilor mei respectul şi recunoştinţa care le sunt datorate;

Voi exercita profesiunea cu conştiinţă şi demnitate;

Sănătatea pacienţilor va fi pentru mine obligaţia sacră;

Voi păstra secretele încredinţate de pacienţi, chiar şi după decesul acestora;

Voi menţine, prin toate mijloacele, onoarea şi nobila tradiţie a profesiunii de medic;

Colegii mei vor fi fraţii mei;

Nu voi îngădui să se interpună între datoria mea şi pacient consideraţii de naţionalitate, rasă, religie, partid sau stare socială;

Voi păstra respectul deplin pentru viaţa umană de la începuturile sale chiar sub ameninţare şi nu voi utiliza cunoştinţele mele medicale contrar legilor umanităţii.

Fac acest jurământ în mod solemn, liber, pe onoare!”

Jurământul lui Hipocrate reprezintă un angajament moral pentru medici în exercitarea profesiei

Hippocrate din Cos, cel mai cunoscut medic al Greciei antice, s-a născut în jurul anului 460 î.Hr. pe insula Cos și a murit în aproximativ 370 î.Hr. în Larissa, Tessalia. Este asociat cu Jurământul lui Hippocrate, un cod moral pentru medici, rostit și astăzi de absolvenți. Provenind dintr-o familie dedicată cultului lui Esculap, el a învățat medicina de la tatăl său, Heraclide.

A părăsit insula natală pentru a călători prin Grecia, Tracia, Tessalia și Macedonia, câștigând o reputație solidă. În jurul anului 420 î.Hr., s-a întors la Cos și a fondat o școală pentru viitorii medici. Ulterior, a deschis o altă școală în Tessalia, unde a murit.

Atribuit lui Hipocrate, acest jurământ conține principii relevante și astăzi, precum confidențialitatea și interdicția relațiilor intime cu pacienții. Totuși, unele dintre prevederile sale, cum ar fi restricțiile privind avortul și eutanasia, rămân subiecte controversate.