Imigranţii cu studii superioare întâmpină dificultăţi în a-şi găsi un loc de muncă în Canada, susţine un nou raport, apărut în The Canadian Press ediţia online de luni.
Rata şomajului pentru acest grup de imigranţi a fost de aproape 14% anul trecut, comparativ cu 3,4% pentru lucrătorii nativi, cu studii superioare, se susţine în raportul publicat marţi de către Community Foundations of Canada, o organizaţie umbrelă pentru 170 de fundaţii ale comunităţilor care susţin ONG-urile.
Raportul citează estimările nepublicate încă ale sondajului Statistics Canada Labour Force.
Situaţia locurilor de muncă s-a înrăutăţit pentru imigranţii cu studii superioare comparativ cu 2006, în timp ce absolvenţii de facultate nativi şi-au menţinut slujbele, susţine Monica Patten, presedinte şi CEO al grupului care a lansat Canada Vital Signs 2010, un raport anual despre calitatea vieţii în această ţară.
‘Aşa cum ne spun datele şi raportul nostru, cu cât ai mai multă educaţie cu atât îţi este mai greu’, a declarat Patten, din Ottawa.
‘Este uşor să obţii un loc de muncă în comerţ sau în servicii, astfel încât imigranţii acaparează aceste munci… Este mult mai dificil să obţii un loc de muncă în Canada într-o profesie pentru care ai fost instruit în afara ţării’, explică ea.
Românca Cristina Popescu, 34 de ani, este în această situaţie, după ce a sosit în Canada cu aproape doi ani şi jumătate în urmă. Femeia a lucrat ca profesor de matematică în România timp de aproximativ 12 de ani şi are un master în matematică.
În prezent, Cristina dă echivalările necesare pentru a putea preda în sistemul de învăţâmânt public din Calgary unde locuieşte alături de soţul ei. Româncei i s-a spus că trebuie să obţină 40 de credite – aproximativ 13 cursuri, fiecare în valoare de trei credite.
Patten subliniază faptul că programe cum ar fi Immigrant Access Fund din Alberta, pot ajuta prin oferirea de împrumuturi mici, cu dobândă mică, pentru ca aceşti imigranţi cu studii superioare să obţină acreditarea şi trainingul necesar pentru a putea lucra în Canada.
Popescu a solicitat şi a primit un împrumut de 5.000 de dolari canadieni, care i-a permis să înceapă să participe la cursurile post-liceale.
Pe de altă parte, deşi Popescu îşi doreşte să fie profesor în sistemul public din Canada fără a urma cursuri suplimentare, ea nu se plânge.
‘Ştim că trebuie să muncim din greu pentru a dovedi că nou-veniţii merită să fie angajaţi’, a mărturisit ea.
Soţul Cristinei Popescu, tot român, este angajat ca softist pentru o companie de asigurări, şi a primit cetăţenia canadiană luni.
Potrivit lui Patten, Canada acceptă în medie peste 240.000 de imigranţi pe an, însă de multe ori aceste persoane nu au acces la reţelele care să îi ajute să găsească un loc de muncă.
SURSA: Agerpres