Top 300 Capital: Unde locuiesc cei mai bogaţi români

Nivelul averilor se află în strânsă legătură cu gradul de dezvoltare economică a regiunii/zonei geografice în care oamenii de afaceri îşi desfăşoară activitatea - este prima concluzie care se poate desprinde din analizarea averii averilor din Top 300 Capital 2010, top ce va apărea luni, 18 octombrie.

Desigur, enunţul de mai sus pare un truism, dar aşa se explică faptul că în Bucureşti există nu mai puţin de 120 de milionari, cei mai mulţi dintre cei prezentaţi în ediţia din acest an a Top 300, cumulând averi de 16 miliarde de euro, adică mai bine de jumătate din suma totală contabilizată pentru toţi cei 300 de ocupanţi ai clasamentului Capital.
Practic, Bucureştiul şi Muntenia au dat ţării 146 de milionari, reprezentând o avuţie totală de 17,64 miliarde de euro. Pe locul secund se află Ardealul, unde îşi au reşedinţa/domiciliul 57 de milionari, însemnând averi cumulate de 3,36 miliarde de euro.
Cei mai mulţi dintre aceştia, respectiv 21, sunt oameni de afaceri din judeţul Cluj, a căror contribuţie la suma totală a averilor din topul Capital este de peste un miliard de euro. Moldova, considerată cea mai săracă regiune a ţării, a generat şi ea 30 de milionari, adică 2,43 de miliarde de euro.
Judeţele Iaşi şi Bacău sunt principalele "emitente“ de candidaţi la titlul de milionar, de aici provenind zece, respectiv şapte oameni de afaceri, însumând averi de 1,45 de miliarde de euro.
Bucureşti
Capitala României a fost, este şi va rămâne locul în care se fac cei mai mulţi bani. Cei 120 de milionari care au reşedinţa aici au strâns împreună averi în sumă de 16 mld. euro.
Ardeal
Această regiune s-a dovedit a fi, de-a lungul ultimilor ani, o veritabilă pepinieră de milionari, dovadă că afacerile cu anvergură naţională se pot naşte şi prospera şi în provincie.
Muntenia
Fără discuţie, apropierea de Capitală, dar şi de munte şi mare, a favorizat dezvoltarea afacerilor multora dintre cei 26 de milionari din această regiune, care au strâns împreună 1,64 mld. euro.
Moldova
Într-una dintre cele mai sărace regiuni ale României trăiesc câţiva dintre cei mai bogaţi oameni ai ţării. Capital a identificat 30 dintre aceştia, însă numărul lor este cu siguranţă mult mai mare.
Dobrogea
Litoralul Mării Negre şi portul Constanţa au reprezentat veritabile mine de aur pentru 18 oameni de afaceri, ale căror afaceri pliate specificului local înseamnă 1,21 mld. euro.
Oltenia
Nu a dat ţării prea mulţi milionari, doar 15, însă a reuşit să-i ofere pe câţiva dintre cei mai controversaţi. Averile cumulate ale bogaţilor de aici se ridică la jumătate de miliard de euro.
Banat
Aportul judeţului Timiş la poziţia în clasament a acestei regiuni este incontestabil. De aici provin aproape toţi cei mai importanţi milionari ai zonei, adică 11, cu averi cumulate de 1,13 mld. euro.
Crişana
Regiunea rămâne într-un fel tributară fraţilor Micula, cei care au dezvoltat în Bihor ceea ce a devenit treptat un adevărat imperiu. În total, aici sunt 9 milionari, cu o avere totală de 1,37 mld. euro.
Maramureş
Din păcate, această regiune nu a generat în top 300 decât 3 milionari, şi aceia din Satu Mare, însemnând un aport de 136 de milioane de euro. Un teren pentru extinderea căutărilor în viitor.
Bucovina
Ediţia din acest an a topului Capital prezintă doar un singur reprezentant al acestei regiuni istorice, cu o avere de 24 de milioane de euro. Alţi potenţiali candidaţi s-au situat sub pragul de intrare în top.
Dacă ar fi să luăm în considerare celebra sintagmă privind existenţa a două Românii şi am face un exerciţiu simplu, trasând o graniţă imaginară exact pe mijlocul ţării, de la est la vest, am putea concluziona că sudul ţării, incluzând Muntenia, Dobrogea şi Oltenia, este de două ori mai bogat decât nordul, adică decât Ardealul, Banatul, Crişana, Maramureşul şi Bucovina la un loc.