‘Am dat o aprobare preliminară pentru reîncălzirea centralei electrice (care deserveşte uzina de aluminiu). A o lăsa rece prea mult timp ar cauza pagube în valoare de miliarde de forinţi’, a afirmat el în cadrul unei conferinţe de presă.
Compania MAL, deţinătoarea uzinei, va rămâne sub controlul statului pentru o perioadă de maximum doi ani, atât timp cât există un pericol la faţa locului şi pe parcursul eforturilor de curăţare, care vor costa zeci de miliarde de forinţi sau zeci de milioane de dolari, a adăugat Bakondi.
‘Legea este clară în privinţa acestui lucru. Compania se poate afla sub controlul statului pentru o perioadă de maximum doi ani’, a precizat el.
Bakondi a mai subliniat că legea prevede că cei responsabili pentru dezastru trebuie să achite costurile operaţiunilor de curăţare. În replică, preşedintele MAL, Lajos Tolnay, a declarat că societatea sa va coopera cu comisia de anchetă care va încerca să afle cauzele dezastrului. ‘Compania trebuie să plătească dacă ea este cea care a cauzat pagubele. Considerăm însă că nu suntem responsbaili, deoarece viziunea noastră este că în mod fundamental a existat o forţă externă inevitabilă – desfăşurarea condiţiilor naturale – care a cauza catastrofa’, a spus Lajos Tolnay.
Premierul Viktor Orban a vizitat miercuri zona din jurul uzinei. El a dat vina pe ‘neglijenţa umană’ pentru scurgerea noroiului toxic, care a reprezentat cel mai mare dezastru ecologic din Ungaria.
SURSA: Agerpres