„În acest moment, aproape toţi cei care achiziţionează electrocasnice încorporabile optează pentru seturi compuse din plită, cuptor şi hotă, în timp ce 12% dintre aceştia cumpără şi alte produse, precum maşini de spălat haine sau vase, frigidere sau cuptoare cu microunde”, a declarat Valeriu Cobaschi, Directorul General al Baumatic.
Datele companiei arată, de asemenea, că în acest an valoarea medie a unei achiziţii formate din cuptor, plită şi hotă este de aproximativ 740 de euro. În 2009 însă, românii au plătit în medie 800 de euro pentru produse de acest tip, mai mult cu 8% comparativ cu acest an.
Oficialul Baumatic apreciază că, în acest an, jumătate dintre românii care cumpără electrocasnice încorporabile provin din rândul celor care îşi renovează locuinţele, restul fiind noi posesori ai unui apartament.
Cobaschi mai estimează că 95% dintre noile complexe rezidenţiale şi vile achiziţionate sau construite de români în acest an sunt dotate încă de la început cu electrocasnice încorporabile, lucru care arată interesul în creştere pentru acest tip de produse.
Bucureştenii cumpără cel mai mult
Potrivit celor mai noi analize realizate de Baumatic, pe piaţa autohtonă, electrocasnicele încorporabile au trecut de la stadiul de produse de nişă la cel de segment important al pieţei de produse electrocasnice mari.
“Iniţial acestea au fost privite ca o alternativă extravagantă şi costisitoare la clasicele produse freestanding, dar ulterior şi-au demonstrat utilitatea practică de uşurare a menţinerii curaţeniei şi igienei în ambientul bucătariei pe de o parte şi valenţele estetice şi ergonomice pe de alta”, a subliniat oficialul Baumatic.
Potrivit acestuia, în acest moment, 30% din cererea de pe piaţa locală de profil este repezentată de zona Bucureşti, urmată îndeaproape de Ardeal.
În ceea ce priveşte culorile pe care le preferă românii atunci când decid să achiziţioneze electrocanice încorporabile, Valeriu Cobaschi susţine că cele mai cerute produse sunt cele de inox.
“Dacă la produsele de sine stătătoare culoarea de bază este cea albă, de unde şi denumirea de white goods sau produse albe, finisajul clasic la cele încorporabile este inoxul datorită faptului că este materialul cu cea mai mică retenţie de bacterii după curăţire”, a subliniat oficialul Baumatic.
Acesta a mai adăugat că în acest moment pe piaţa locală exista o cerere si pentru variante colorate de electrocasnice încorporabile. Cele mai apreciate sunt nuanţele de bej, gri sau negru, utilizate de cele mai multe ori în cazul bucătăriilor rustice.
Pentru alegerea electrocasnicelor încorporabile, românii se ghidează în primul rând după criteriul preţului. De asemenea, contează mult încrederea în promisiunea brand-ului precum şi specificaţiile tehnice sau caracteristicile urmărite.
SURSA: Baumatic