Liderul democrat-liberal a admis că poate avea viziuni diferite de ale preşedintelui Traian Băsescu, cel care s-a declarat, duminică, împotriva reducerii cotei unice de impozitare, care este de 16% în acest moment.
‘Eu vă spuneam despre un ansamblu de măsuri, creşterea salariului minim concomitent cu reducerea contribuţiilor sociale, astfel încât să nu reduci competitivitatea mediului de afaceri, el este cel care poate să aducă creştere economică în România. Aici putem avea şi viziuni diferite. Eu cred într-un pachet de măsuri, nu într-o singură măsură fiscală, care să fie o măsură-miracol de a scoate România din criză’, a spus Videanu.
Întrebat dacă pachetul propus de el cuprinde şi reducerea impozitului pe profit, Videanu a răspuns: ‘La nivel de principiu, da, detaliile o să vi le prezint’.
El a menţionat că va face simulările privind aceste propuneri împreună cu delegaţia tehnică a Fondului Monetar Internaţional care va sosi la Bucureşti.
‘Pe această temă, m-am consultat şi cu FMI, şi cu ceilalţi actori importanţi, urmând ca, în măsura în care delegaţia tehnică a FMI vine la Bucureşti, să facem simulările pentru a putea valida previziunile şi noi, şi dânşii legate de acest pachet’, a explicat fostul ministru al Economiei.
În schimb, Videanu a arătat că susţine ideea enunţată de preşedintele Băsescu de mutare a Gărzii Financiare de la Ministerul Finanţelor Publice la Ministerul Administraţiei şi Internelor.
‘Poate fi o soluţie, demonstrându-se, din păcate, ineficienţa în momentul de faţă în ansamblul în care funcţionează. Sigur, aici trebuie să făcut un studiu pe această temă, dar cred că poate fi o măsură care să ducă la îmbunătăţirea gradului de colectare’, a afirmat Videanu.
De asemenea, el şi-a exprimat susţinerea faţă de vânzarea pe bursă a participaţiilor minoritare ale statului român la o serie de companii.
‘Aici permiteţi-mi să fiu total de acord cu domnul preşedinte. Eu cred că privatizarea participaţiilor minoritare trebuie să se facă altfel decât până acum. Trebuie stopată privatizarea cantitativă, cu un investitor strategic, şi să se treacă la un proces de privatizare calitativă, pe bursă’, a apreciat Videanu, care a iniţiat acest proces în perioada când conducea Ministerul Economiei.
SURSA: Agerpres