Centrala a fost vizitată, luni, de către o delegaţie a Consiliului Director BERD, care se află în România pentru a se pune la curent cu priorităţile de investiţie ale ţării.

Noua centrală electrică OMV Petrom este echipată cu o turbină cu gaz cu ciclu combinat de 860 Megawatti şi va fi construită la Brazi, la nord de Bucureşti. La finalizare, va furniza circa 8-9% din electricitatea produsă în România.

BERD cofinanţează construcţia centralei electrice cu un împrumut de 200 milioane euro, acordat în mai 2009, împreună cu Banca Europeană de Investiţii, care a oferit o facilitate similară de 200 milioane euro.

Finanţarea BERD va susţine o serie de proiecte care includ decontaminarea, înlocuirea conductelor vechi, măsuri de sănătate şi siguranţă, precum şi măsuri de creştere a eficienţei energetice. În martie 2009, BERD a oferit un împrumut sindicalizat de 300 milioane euro, pentru a asigura continuitatea în implementarea îmbunătăţirilor de mediu la OMV Petrom, în ciuda disponibilităţii limitate de finanţări de la băncile comerciale.

‘Ne continuăm programul investiţional ambiţios în România şi mă bucur să putem anunţa şi pentru acest an investiţii ridicate, de aproximativ 1,5 miliarde euro’, a declarat CEO Petrom, Mariana Gheorghe.

De la începutul operaţiunilor în România, BERD a investit peste 4,8 miliarde euro în diferite sectoare ale economiei, mobilizând investiţii suplimentare ce depăşesc 8 miliarde euro.
SURSA: Agerpres