După întâlnirea cu ministrul Muncii, reprezentanţii patronatelor au spus că salariul minim trebuie negociat între angajat şi angajator, iar Guvernul nu ar trebui să intervină.
“Firmele care fac performanţă măresc singure salariile, nu au nevoie de alt imbold, deoarece vor să-şi reţină oamenii. Cele care nu majorează salariile sunt la limita supravieţuirii şi, obligându-le să dea salarii mai mari, vor intra în faliment”, a spus Ovidiu Nicolescu.
Acesta a subliniat că orice majorare de salarii trebuie corelată cu creşterea productivităţii, altfel se va ajunge într-o situaţie cum este cea de azi – “salarii şi pensii nesustenabile”.
Ovidiu Nicolescu a arătat că sindicatele care cer majorarea salariului minim nu au nici 5% dintre membrii în sectorul privat, iar acesta este cel care alimentează bugetul României.
De asemenea, preşedintele CNIPMMR a spus că discuţiile avute cu ministrul Muncii au abordat şi tema fondurilor structurale în vederea simplificării procedurilor, o mai bună absorbţie, dar şi stimularea personalului, însă pe bază de performanţă efectivă, respectiv fonduri absorbite.
Cel de-al trei-lea subiect abordat de patronate s-a referit la îmbunătăţirea dialogului social. Patronatele au apreciat că, şi în continuare, Consiliul Economic şi Social trebuie să-şi menţină rolul, chiar şi în situaţia în care Guvernul şi-ar retrage reprezentanţii.
Ovidiu Nicolescu a spus că se are în vedere constituirea unei structuri tripartite, coordonată de primul ministru, în care să intre şi Asociaţia Română a Băncilor.
Preşedintele CNIPMMR a precizat, pentru Agerpres, că protocolul acestei structuri tripartite va fi definitivat şi semnat săptămâna viitoare, iar la mijlocul lunii noiembrie să şi înceapă să funcţioneze.
SURSA: Agerpres