Acordul cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană nu a ajutat România să reia creşterea economică, dar pachetul de finanţare a ajutat economia să se stabilizeze şi să evite o recesiune mai profundă, potrivit preşedintelui Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.
,,Pilonii principali din acordul de finanţare externă pe care se baza reluarea creşterii economice au eşuat în mare parte’, a declarat, miercuri, la o masă rotundă la Banca Naţională a României, preşedintele Consiliului Fiscal.
Dumitru a menţionat că arieratele au crescut, reducerea facturii sociale (fondul salarii în sectorul bugetar, reforma pensiilor şi a ajutoarelor sociale) în scopul de eliberării de resurse pentru investiţii publice masive a eşuat în 2009 şi a fost amânată pentru 2010, absorbţia fondurilor europene a fost supraestimată, menţinerea cotelor de taxare nu a fost posibilă – CAS şi accizele au crescut în 2009, iar TVA a fost majorată în 2010.
Preşedintele CF a mai afirmat că scăderea amplă a economiei româneşti în perioada crizei a fost determinată în principal de dezechilibrele majore existente la momentul declanşării crizei.