Fondurile mutuale continuă să evolueze mai bine decât  bursa de valori, inclusiv în ceea ce privește interesul investitorilor. Conform datelor Asociației Administratorilor de Fonduri, activele acestora au ajuns la 5,2 miliarde lei la sfârșitul trimestrului al treilea, adică 1,2 miliarde euro, un maxim istoric pentru organismele de plasament colectiv de la noi.
Ultima mișcare interesantă de pe piața fondurilor a fost cea de management buyout de la Aviva Investors România, prin care Eugen Voicu a redevenit proprietarul societății, iar numele companiei a revenit la forma inițială, respectiv Certinvest. Ceea ce înseamnă că piața administratorilor independenți are un nou lider. „Era necesară schimbarea, Certinvest este mult mai orientată către zona investitorilor individuali, în timp ce Aviva Investors se concentrează aproape exclusiv pe corporate“, a declarat Eugen Voicu, președintele Certinvest.
Dintre fondurile mutuale urmărite săptămânal de revista Capital, doar câteva au randamente negative în 2010. Fondurile cu investiții în acțiuni și cele diversificate rămân cele mai rentabile, cu creșteri de până la aproape 19% pentru FDI Omninvest, administrat de SAI SIRA. Pe locul secund se află Carpatica Stock, administrat de Carpatica Asset Management, cu investiții în acțiuni  și un randament de 14,67%, urmat de KD Maximus, fond tot de acțiuni, cu un randament de 11,7%. Topul este continuat de Raiffeisen Prosper, de asemenea de acțiuni, cu 10,6%.
Între primele zece fonduri găsim însă și fonduri de obligațiuni. Raiffeisen Benefit se află pe locul nouă în top, fondul de obligațiuni având un randament de 8,7%, iar pe poziția următoare se găsește fondul Orizont, administrat de Certinvest și care se va numi Certinvest Obligațiuni, cu o creștere de 8,3%. Primul fond monetar, aflat pe poziția a unsprezecea, este Tezaur, de la același administrator și se va numi Certinvest Monetar, cu o apreciere de 8,2%.
Printre primele zece găsim și două fonduri diversificate, KD Optimus, cu o creștere de 10,2% în 2010, și Omnitrust de la SAI SIRA, cu 10%. Avem astfel toate tipurile de fonduri, cu diferențe relativ mici între randamente, singura excepție fiind Omninvest, aflat la o distanță de peste patru puncte procentuale față de locul secund.
Nivel apropiat de creșteri
Uniformizarea randamentelor din acest an, indiferent de tipul de investiție, este o consecință directă a evoluției pieței de capital, alături de plafonarea dobânzilor oferite de băncile comerciale și de titlurile de stat. Randamentele din top 10 reușesc să se mențină peste rata inflației cu câteva procente, un câștig decent pentru perioada de recesiune prin care trecem, mai ales că cifrele sunt mai mari și decât cele ale depozitelor bancare.
Randamentele pozitive se reflectă și în subscrierile la fonduri de anul acesta. Cele monetare rămân preferatele investitorilor, activele totale ale acestora fiind de 2,93 miliarde lei, în creștere de la 1,78 miliarde lei la sfârșitul anului trecut. Fondurile de obligațiuni au active de 950,2 milioane lei, în urcare de la 731,9 milioane lei la finele anului trecut, iar cele diversificate, de 308,1 milioane lei, în urcare de la 257,4 milioane lei. Fondurile cu investiții în acțiuni au ajuns la 234 milioane lei, față de 187 milioane lei. O dublare a valorii activelor găsim însă la categoria „alte fonduri“, care au ajuns până la 775,1 milioane lei față de 386,3 milioane lei în 2009.
Investiții în Fondul Proprietatea
Printre cele mai interesante investiții din acest an ale fondurilor de acțiuni sunt și cele în titluri ale Fondului Proprietatea. Carpatica Stock este unul dintre primele fonduri mutuale care au decis să investească în acțiuni FP, în ciuda faptului că, nefiind listate pe o piață reglementată, nu puteau oferi o valoare reală a investițiilor.
Titlurile FP au o pondere de 6,34% în portofoliul Carpatica Stock. Acțiunile Transgaz au o pondere de 9,35%, cele ale SIF Oltenia de 8,33%, iar cele ale SIF Banat Crișana de 7,71%. Listarea Fondului Proprietatea la BVB va însemna și intrarea acțiunilor acestuia într-o proporție mult mai mare în portofoliile fondurilor mutuale, semnalele fiind date încă de pe acum de administratori precum Intercapital Invest, care a lansat și listat recent iFond Financial Romania, ce investește 50% din active în titluri FP. Valoarea activului net unitar al iFond Financial a urcat cu 6% în octombrie, ajungând până la 216,27 lei pe unitate și o valoare totală de 8,65 milioane lei. O pondere de 17,7% din portofoliu este ocupată de acțiunile BVB.

„Certinvest este un administrator orientat mai mult către zona investitorilor individuali, în timp ce Aviva Investors se concen-trează pe corporate“
Eugen Voicu, Președintele Certinvest