La prezentarea raportului "Perspective pentru energia mondială 2016", care acoperă perioada până în 2040, directorul executiv Fatih Birol, a salutat acordul semnat anul trecut la reuniunea COP21, care a intrat în vigoare pe 4 noiembrie, dar a avertizat că angajamentele anunţate până acum de statele semnatare sunt insuficiente pentru a-l duce la capăt.
În raport, agenţia susţine că, prin politicile prevăzute în prezent, "se va obţine doar încetinirea creşterii estimate a emisiilor de carbon din sectorul energetic, de la o medie de 650 milioane tone pe an, în 2000, la circa 150 milioane tone anual, în 2040.
"Deşi aceasta este o realizarea semnificativă, este departe de a fi suficientă pentru a evita impactul negativ al schimbărilor climatice, deoarece va limita creşterea temperaturii globale la 2,7 grade în 2100", menţionează IEA.
IEA argumentează că, pentru a putea menţine creşterea temperaturii sub două grade, vor trebui introduse în toate sectoarele productive "iniţiative care accelerează utilizarea tehnologiile cu emisii reduse de carbon şi eficienţă energetică". (Sursa: Agerpres)