Procesul de disponibilizare a fost agreat cu reprezentanţii sindicatului şi se va derula conform prevederilor legale, respectiv Codul Muncii şi Contractul Colectiv de Muncă 2008 – 2018.
Astfel, disponibilizarea personalului vizează, în principal, sectorul administrativ şi nu cel operaţional, iar angajaţii afectaţi de concedierea colectivă vor beneficia de salarii compensatorii. ”Această decizie a rezultat în urma unei analize interne care a demonstrat că aparatul administrativ este supradimensionat în raport cu volumul şi specificul activităţii companiei. Acest proces se înscrie în ciclul de viaţă firesc al unei companii care îşi diversifică, în mod continuu, portofoliul de servicii, urmând trendul pieţei. Aceste disponibilizări sunt agreate împreună cu partenerul de dialog social şi se vor face conform prevederilor legale (respectiv Codul Muncii şi Contractul Colectiv de Muncă 2008-2018). Pe măsură ce noi direcţii de activitate vor prinde contur pentru Poşta Română (servicii financiare, de asigurare, telecom), care vor genera venituri consistente, conform strategiei de dezvoltare a companiei, vom coopta în echipa noastră personal cu expertiză în noile domenii de dezvoltare ale companiei, în funcţie de necesităţile identificate", reiese din datele companiei.
Poşta Română mai precizează că "disponibilizarea a 296 de persoane (aproximativ 1%) care se va efectua în lunile următoare constituie un proces firesc de revigorare a resursei umane, într-o companie gigant, cu 26.000 de angajaţi, în care aproximativ 1.500 de oameni părăsesc în mod natural compania, anual".