Ungaria privește cu speranță către Neptun Deep

Guvernul Ungariei continuă să depindă de gazul rusesc din cauza faptului că nu există o ofertă mai avantajoasă pe piață. Totuși, autoritățile ungare își pun mari speranțe în producția de gaze din zăcământul Neptun Deep din România, care urmează să înceapă. Potrivit unui articol din presa maghiară, România ar putea bloca achiziția MVM în țară, având temeri legate de gazul rusesc.

Ministrul ungar al Afacerilor Externe și Comerțului, Péter Szijjártó, a subliniat că o schimbare a strategiei de achiziție a gazelor naturale ar fi justificată doar în cazul în care ar exista o alternativă mai ieftină și mai fiabilă.

„A primit vreodată Ungaria o astfel de ofertă? Răspunsul este clar: nu. Nu există o ofertă mai bună pe masă”, a declarat acesta.

Peter Szijjarto
SURSA FOTO: Facebook, Szijjártó Péter

Ungaria va continua să colaboreze cu Rusia

În acest context, oficialul a explicat că, deși Ungaria ar putea căuta să înlocuiască sursele actuale de gaz, acest lucru ar însemna costuri mai mari și o fiabilitate mai scăzută.

Din acest motiv, Ungaria va continua să colaboreze cu Rusia pe plan energetic și va proteja cu fermitate conducta TurkStream, care rămâne o garanție esențială a securității aprovizionării cu gaz.

„Așadar, ne-am putea înlocui furnizorul actual și sursele actuale doar dacă am fi pregătiți să trecem la o achiziție mai scumpă și mai puțin fiabilă. De aceea, nu vom renunța la cooperarea energetică cu Rusia. Și de aceea protejăm conducta TurkStream în toate modurile posibile, care în prezent este cea mai importantă garanție a securității noastre de aprovizionare”, a adăugat oficialul.

ungaria
SURSA FOTO: Dreamstime

Neptun Deep, important pentru Ungaria

În ceea ce privește proiectul Neptun Deep, ministrul ungar a subliniat importanța acestuia pentru Ungaria, exprimând speranța că noile surse de gaze din România vor contribui la diversificarea mixului energetic național.

Deși inițial se preconiza ca primele livrări să ajungă în Ungaria în 2024, retragerea companiei americane implicate a amânat acest termen. Recent, compania austriacă OMV a anunțat posibilitatea tranzitului de gaze prin Ungaria, iar autoritățile ungare sunt încrezătoare că proiectul va fi un succes și vor putea semna acorduri comerciale avantajoase.

„Sperăm ca de această dată proiectul Neptun Deep să fie cu adevărat un succes. Sperăm că putem ajunge la acorduri comerciale și sperăm că putem extinde mixul energetic național maghiar cu noi surse românești”, a adăugat ministrul ungar.

Péter Szijjártó a venit la București

Tánczos Barna, ministrul Finanțelor, a avut luni dimineața o întâlnire la București cu Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe și Comerțului Exterior. Cu această ocazie, Tánczos Barna a subliniat că, de fiecare dată când UDMR a fost la guvernare, relațiile dintre România și Ungaria s-au consolidat, având un impact pozitiv asupra cetățenilor din ambele țări.

Ministrul Finanțelor a mulțumit Guvernului Ungariei pentru susținerea procesului de aderare a României la spațiul Schengen, o acțiune ce aduce beneficii economiei românești și stimulează dezvoltarea cooperării economice transfrontaliere. Pe rețelele de socializare, Tánczos Barna a punctat importanța acestei sprijiniri.

În cadrul întâlnirii, cei doi oficiali au discutat și despre posibilitatea unor consultări viitoare, inclusiv pe tema îmbunătățirii colectării TVA. Ministrul român a evidențiat faptul că, în ciuda unei cote mai mari de TVA în Ungaria, aceasta se bucură de una dintre cele mai eficiente rate de colectare din Uniunea Europeană.

Tánczos Barna a subliniat că, prin continuarea procesului de digitalizare a ANAF și adoptarea unor bune practici din Ungaria, România ar putea îmbunătăți eficiența colectării taxelor, contribuind astfel la echilibrul bugetar fără a fi necesare majorări ale impozitelor în anul 2025.