149 de ani de la înființarea PNL
Partidul Național Liberal (PNL) sărbătorește astăzi, 24 mai 2024, 149 de ani de la înființarea sa. În aproape un veac și jumătate, PNL a fost prezent și activ la toate evenimentele importante în care s-a construit România pe care o știm astăzi. Nicolae Ciucă a ținut să reamintească tuturor că liberalii au fost motorul politic care a demarat sau a deblocat momente de cotitură pentru istoria națională, inclusiv independența, Marea Unire și reformele agricole, economice sau educaționale.
Istoria României din acești ultimi 149 de ani s-a scris simultan cu cea a partidului lor. Încă din perioada cluburilor politice care au precedat fondarea PNL, de fiecare dată când țara a avut un premier liberal, au fost înregistrate evoluții economice sau reforme structurale. În perioada ilegalității impuse de regimul comunist, liderii liberali au suferit și au murit alături de românii aruncați în închisori. Renașterea țării după Revoluția din decembrie 1989 a marcat și revenirea în viața politică a Partidului Național Liberal (PNL).
„Partidul Național Liberal împlinește astăzi 149 de ani. (…) Suntem și astăzi la fel de aproape de români și la fel de fermi în a apăra interesele României. La mulți ani, liberali! La mulți ani, PNL!”, a scris, vineri, el pe Facebook.
„La mulți ani tuturor celor care cred în PARTDUL NAȚIONAL LIBERAL!!!” / „Partidul Național Liberal a contribuit semnificativ la dezvoltarea României în ultimii 149 de ani, susținând independența, Marea Unire și reformele majore. PNL rămâne dedicat apărării intereselor țării și sprijinirii cetățenilor. La mulți ani, PNL!” / „La mulți ani!” au scris oamenii în secțiunea de comentarii.
Scurt istoric al PNL
Partidul Național Liberal a fost oficial înființat la data de 24 mai 1875, când un grup de liberali remarcabili, inclusiv Ion C. Brătianu, Mihail Kogălniceanu, A.G. Golescu, Gh. Vernescu și Tache Anastasiu, au stabilit bazele formațiunii politice care urma să marcheze cursul istoriei României moderne.
Cu toate acestea, originile mișcării liberale trebuie să fie căutate mult mai devreme, în perioada pașoptistă, iar anul 1875 a reprezentat doar momentul instituționalizării și consolidării unor grupuri deja existente pe scena politică. După anul 1866, liberalii au avut un rol esențial în procesul de modernizare a României.
Ion C. Brătianu a fost primul președinte al Partidului Național Liberal. În 1877, în timpul guvernării liberale, România și-a proclamat independența. PNL a avut o contribuție semnificativă la dezvoltarea și reformarea societății românești. A fost primul partid care a susținut, în 1892, introducerea sufragiului universal.
Pe întreaga durată a acestei perioade, liberalismul a devenit fundația ideologică pe care s-a construit România modernă, iar liberalii au acționat conform principiului „Prin noi înșine!”, care este și azi deviza Partidului Național Liberal.