O delegaţie irakiană a Guvernoratului Wasit va discuta în zilele următoare cu reprezentanţii sectorului privat şi cu cei ai companiilor româneşti de stat din portofoliul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), în vederea identificării de oportunităţi şi proiecte comune de cooperare în domeniul economic.
Potrivit unui comunicat al MECMA, secretarul de stat Constantin Claudiu Stafie a primit la finele săptămânii o delegaţie irakiană condusă de preşedintele Consiliului Guvernoratului Wasit, Mahmooud Abdulridha Talal Al Mujbilee, în cadrul discuţiilor fiind evidenţiată dorinţa ambelor părţi de extindere a relaţiilor economice şi comerciale bilaterale, pe baza tradiţiei legăturilor dintre cele două ţări. Partea irakiană a apreciat realizările importante ale industriei româneşti în Irak, precum şi oportunităţile actuale pentru investiţii, transfer de tehnologie şi asistenţă tehnică.
Partea română a subliniat, în acest context, importanţa discuţiilor pe care delegaţia irakiană urmează să le poarte zilele următoare cu reprezentanţii sectorului privat şi şi cu cei ai companiilor româneşti de stat. De asemenea, a fost menţionată contribuţia activă pe care comunitatea de afaceri irakiană din România o poate avea la dezvoltarea unor proiecte comune şi la creşterea schimburilor comerciale dintre cele două ţări.
”Ambele părţi au fost de acord că vizita delegaţiei Guvernoratului Wasit trebuie urmată de organizarea altor vizite reciproce, care să conducă la iniţierea de proiecte comune de cooperare, schimburi de misiuni economice ale sectorului privat şi activarea Comitetului mixt bilateral, creându-se astfel toate premizele pentru angajarea partenerilor privaţi în acţiuni de cooperare economică bilaterală”, se arată în comunicatul MECMA.
Din delegaţia irakiană au făcut parte miniştrii adjuncţi ai Energiei Electrice, Habitatului şi Construcţilor de Locuinţe, Transportului şi Petrolului, membrii marcanţi ai comunităţii regionale şi naţionale, membri şi preşedinti din cadrul Consiliului regional, directori ai structurilor regionale de administraţie.
Potrivit datelor MECMA, relaţiile comerciale cu Irak au cunoscut o direcţie ascendentă, în anul 2009 atingând un maxim istoric de 116 milioane dolari. Evoluţia schimburilor comerciale din anul curent (primele patru luni) a înregistrat o creştere de aproape 100%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
Exporturile româneşti pe piaţa irakiană includ produse minerale, maşini şi aparate, echipamente electrice, lemn şi produse din lemn, animale vii. Balanţă comercială este exclusiv excedentară, Irakul neavând exporturi de produse şi servicii în România.
Cooperarea economică bilaterală a cunoscut o dezvoltare tradiţională şi semnificativă în perioada 1975 – 1990, întreruptă în perioada sancţiunilor ONU şi reluată ulterior la o amploare mai redusă, între cele mai notabile fiind proiectele de construcţie a unor tronsoane de autostradă şi proiectul liniei de tramvai din Duhok.
Sursa: Agerpres