"Cel mai important proiect strategic este ca de anul viitor să avem introdus cardul electronic de sănătate, pentru că atunci tot ceea ce înseamnă în acest moment servicii medicale indiferent că sunt reţete false, consultaţii raportate dar neexecutate, investigaţii de laborator închipuite, investigaţii de imagistică şi nereale şi aşa mai departe nu vor mai fi posibile. Frauda se va reduce foarte mult", a precizat preşedintele CNAS, Cristian Buşoi, la 15 ani de la înfiinţarea instituţiei, într-un interviu acordat Agerpres.
Preşedintele CNAS subliniază că cel mai important proiect este introducerea din 2014 a cardului electronic de sănătate, pentru că atunci frauda din sistem se va reduce şi va putea fi urmărit modul în care pacienţii sunt trataţi. Acest proiect trenează de ani buni, iar ultima promisiune este că toţi românii vor primi cardurile prin poştă, în 2014.
"Vom putea urmări mai mult şi mai bine felul în care pacienţii sunt trataţi, cum sunt purtaţi între diverşi furnizori de sănătate, la ce nivel se rezolvă problemele. Va asigura foarte multă eficienţă şi transparenţă sistemului de sănătate", a precizat acesta.
Potrivit acestuia, pentru 2014, pentru prima dată în istoria de 15 ani a Casei, intenţia este de a menţine anul la zi, pentru a nu mai fi nevoit să reporteze pierderi şi cheltuieli pe anul viitor.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a fost constituită la 6 decembrie 1998. Până la apariţia Legii asigurărilor sociale de sănătate nr. 145/1997, sistemul naţional de sănătate a fost coordonat în mod centralizat de Ministerul Sănătăţii, prin intermediul direcţiilor sanitare judeţene.