Scadenta lunara din data de 29 iunie, coroborata cu mentinerea unei aprecieri zilnice a dolarului in piata spot de circa 20 de lei, au anulat intentiile operatorilor sibieni de speculare a raportului leu/dolar pe luna iunie. Astfel, daca in data de 21 iunie dolarul a fost cotat la 29.163 lei, incepand de a doua zi, pretul a incremenit la 29.160 lei.
In piata leu/dolar pe iulie nu au fost realizate contracte, in ciuda incercarilor venite atat din partea cumparatorilor, cat si a vanzatorilor. La inceputul perioadei, pretul de cotare a fost de 29.555 lei, pentru ca a doua zi acesta sa urce la 29.493 lei. Incepand cu data de 25 iunie, pretul s-a „oprit” in dreptul valorii de 29.560 lei, cumparatorii nefiind dispusi sa ofere mai mult de 29.520 lei/dolar. „Ramane de vazut care va fi efectul noii cresteri a pretului la energia electrica si termica, care vor aduce cu ele o marire a ratei inflatiei peste pragul de 1,5% pe care si l-a propus, probabil, Guvernul pentru iulie, in incercarea sa de a limita inflatia anuala sub pragul de 30%”, considera un broker sibian.
Cotatiile de cumparare pe august, care au fost de 30.020 lei/dolar, par prea mici pentru ca un vanzator sa accepte incheierea unor contracte. „Este de asteptat ca, pana la sfarsitul anului, inflatia sa fie de 32 – 35%, ceea ce inseamna ca dolarul va creste cu cel putin 30%. Nu trebuie uitat, de asemenea, faptul ca bancile dispun in acest moment de cantitati mari de lei, asa cum ne arata ultima licitatie de titluri de stat a lunii iunie, unde oferta a fost de aproape cinci ori mai mare decat cererea Ministerului de Finante. Daca acest surplus de lichiditati nu va lua drumul economiei, este posibil ca el sa se indrepte catre dolar”, conchidea brokerul.
Euro este mai slab decat pare
A fost de ajuns ca board-ul Federal Reserve (FED, banca centrala a SUA) sa anunte o noua reducere a dobanzii de refinantare, a cincea de la inceputul anului, pentru ca euro sa intre din nou pe trend descendent, dupa ce paruse ca ea va depasi pragul de rezistenta de 87 de centi. Miercuri, 27 iunie, FED a anuntat reducerea dobanzii cu 0,25 puncte procentuale, la 3,75%, dupa ce la inceputul anului nivelul fusese de 6%. In aceste conditii, pe piata FOREX, moneda unica a coborat de le 86,4 centi la 85,58 centi, dolarul cunoscand o crestere si pentru scadentele mai indepartate.
Avand in vedere posibilitatea scaderii euro, cumparatorii de contracte leu/euro de la Sibiu au provocat o scadere a pretului, euro fiind tranzactionat miercuri, 27 iunie, la un pret de 25.750 lei, cu 50 de lei mai putin fata de ziua precedenta. Pentru scadenta septembrie, pretul de cotare al euro s-a mentinut, in perioada analizata, la 26.500 lei.
Daca in data de 21 iunie pretul de cotare al euro a fost de 85,25 centi, la sfarsitul perioadei, acesta a urcat la 86,12 centi, ca urmare a faptului ca dealerii de pe pietele financiare internationale au preferat sa-si lichideze pozitiile in asteptarea deciziei FED. In dimineata zilei de joi, 28 iunie, euro se tranzactiona intre 85,66 si 85,81 centi, optiunile PUT fiind realizate la un pret de exercitare de 85 centi, primele fiind cuprinse intre 25.000 – 50.000 lei/optiune. In aceeasi zi au aparut si primele cotatii de cumparare pe august si septembrie, oferta fiind de 85,6 centi/euro. Pentru iulie cotatiile au atins, in data de 27 iunie, un maxim de 86,5 centi, pentru ca in data de 28 iunie cumparatorii sa ofere 85,6 centi, in timp ce vanzatorii solicitau 86,1 centi.
Intr-un comunicat de presa emis in data de 22 iunie, Bursa de la Sibiu anunta ca, „in pas cu preocuparile reprezentantilor pietei de capital, Ministerului Finantelor si BNR de a crea o piata secundara a titlurilor de stat, BMFM Sibiu va lansa piata derivatelor pe acest activ-suport”. Cu acest prilej, presedintele bursei, Teodor Ancuta, declara: „Speram ca, pana la sfarsitul trimestrului trei al anului 2001, aceasta piata sa fie operativa, dar aceasta depinde in primul rand de nivelul de dezvoltare al pietei secundare a titlurilor de stat”.
Despre posibilele avantaje ale introducerii noilor derivate, Adrian Popescu, vice-presedintele bursei sibiene, ne-a declarat in exclusivitate ca „ele vor oferi o solutie eficienta si putin costisitoare pentru hedgeri de a-si proteja valoarea investitiei.
Pentru a exemplifica, sa presupunem ca o societate de asigurari a investit o parte din disponibilitati in titluri de stat cu scadenta indelungata. Managerul de portofoliu anticipeaza ca, in viitorul apropiat, rata dobanzii va creste, ceea ce va determina o scadere a valorii portofoliului de titluri pe care il gestioneaza. Pentru a se proteja impotriva unor astfel de variatii, managerul va actiona pe piata futures a titlurilor de stat, luind o pozitie short (de vanzare) care va compensa pierderea de pe piata activului suport.
Acest lucru se va intampla deoarece si pretul futures al titlurilor de stat va scadea, urmand scaderea pretului titlurilor de pe piata secundara, iar managerul avind o pozitie short, va inregistra profit. In urma acestei operatiuni, chiar daca rata dobanzii va creste, valoarea portofoliului se va mentine constanta pentru ca profitul obtinut in piata futures compenseaza pierderea de pe piata secundara”, a incheiat Popescu.