Grupul petrolier saudit Aramco, cea mai mare companie petrolieră din lume, a declarat că o să vândă 1,5% din acţiunile sale, adică aproximativ trei miliarde de acțiuni, la un interval de preţ cuprins între 8 şi 8,5 dolari. Oferta publică inițială va evalua compania undeva între 1.600 şi 1.700 miliarde de dolari
„Prima ofertă va viza 1,5% din acţiunile companiei” a informat Aramco într-un comunicat de presă.
Intervalul de preţ la care se va face listarea Aramco sugerează că autorităţile saudite şi-au revizuit în jos obiectivele, în condiţiile în care iniţial prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman vroia ca Aramco să fie evaluată la 2.000 de miliarde dolari. Chiar şi aşa, IPO-ul Aramco ar putea să devină cea mai mare operaţiune de acest fel din lume, depăşind-o pe cea a grupului chinez de comerţ electronic Alibaba, care în 2014 a strâns 25 miliarde dolari.
Potrivit prospectului de emisiune, publicat în urmă cu o săptămână, duminică 17 noiembrie va fi prima zi a perioadei de subscriere, care va dura până la data de 4 decembrie.
Investitorii şi experţi se aşteptau ca introducerea la bursă a Aramco să se facă în două etape: introducerea unui pachet de 2% din acţiuni pe bursa de la Riad urmată de introducerea unui alt pachet de 3% pe o bursă internaţională. Însă duminică grupul petrolier a informat că la acest moment nu există niciun plan privind o listare internaţională.
Aramco este cea mai mare companie petrolieră din lume cu rezerve de ţiţei de aproximativ 265 miliarde de barili, sau 15% din depozitele mondiale de petrol. Recent compania a informat că în primul semestru al acestui an a realizat un profit net de 46,9 miliarde dolari, în scădere cu 12% comparativ cu perioada similară a anului trecut ca urmare a scăderii preţului ţiţeiului. Este pentru prima dată în istorie când Aramco a dat publicităţii rezultatele financiare semestriale, conform cărora este cea mai profitabilă companie din lume.
Listarea la bursă a Aramco constituie punctul central al unui plan de reformă economică, denumit Vision 2030, destinat diversificării economiei saudite, care în prezent este puternic dependentă de petrol.