Conform unui studiu publicat în revista Nature Communications, fenomenul de erupție a unui lac glaciar pune în pericol cele aproximativ 15 milioane de persoane de pe glob care locuiesc la mai puțin de 50 de kilometri de un lac glaciar, conform CNN.
O erupție a unui lac glaciar este ca un „tsunami pe uscat”
Ghețarii de pe întreg globul se topesc într-un ritm alarmant, iar apa de topire umple depresiunea lăsată în urmă de ghețar, formând ceea ce se numește un lac glaciar. Odată cu creșterea temperaturilor se topesc tot mai multe bucăți din ghețar, lacul se ridică, iar traiul în aval de unul dintre ele ar putea fi extrem de periculos. Astfel ,dacă lacul se ridică prea mult sau dacă terenul sau gheața din jur cedează, lacul s-ar putea revărsa.
Acest fenomen se numește erupție a unui lac glaciar. Mai mult de jumătate dintre persoanele aflate în pericol sunt concentrate în doar patru țări – India, Pakistan, Peru și China. Studiul vizat reprezintă primul material care analizează în mod specific impactul potențial al revărsării lacurilor glaciare, despre care experții spun că nu poate fi subestimat.
Tom Robinson, coautor al studiului și lector senior la Universitatea Canterbury din Noua Zeelandă, a afirmat că o erupție a unui lac glaciar este ca un „tsunami pe uscat”. Acesta a comparat impactul său cu prăbușirea bruscă a unui baraj.
În 2022 au avut loc cel puțin 16 incidente de revărsare a lacurilor glaciare în regiunea Gilgit-Baltista
Astfel de inundații au loc fără niciun avertisment. Revărsările anterioare ale lacurilor glaciare au provocat moartea a mii de oameni și au distrus proprietăți și infrastructuri critice. Cordillera Blanca din Peru este un punct fierbinte pentru acest fenomen periculos. Începând cu anul 1941, lanțul muntos s-a confruntat cu peste 30 de dezastre glaciare, de la avalanșe la izbucniri de lacuri, care au făcut peste 15.000 de victime, conform datelor cercetătorilor.
Deși nu este încă clar cât de mult din inundațiile din Pakistan din 2022 au fost legate de topirea ghețarilor, țara găzduiește mai mulți ghețari decât oriunde în lume, în afara regiunilor polare. Numai anul trecut, au avut loc cel puțin 16 incidente de revărsare a lacurilor glaciare în regiunea Gilgit-Baltistan din nordul țării. Acest număr este semnificativ mai mare decât cele cinci sau șase evenimente observate în anii anteriori, au declarat oamenii de știință.
De asemenea, studiul a constatat că regiunea cea mai expusă la aceste izbucniri este Asia montană înaltă, care include Nepal, Pakistan și Kazahstan. În medie, fiecare persoană din această regiune locuiește la aproximativ 10 km de un lac glaciar, au notat oamenii de știință.