În județul Hunedoara, implementarea proiectului va dura 50 de luni (2011-2015), Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Apa Valea Jiului” fiind responsabilă pentru coordonarea implementării acestuia.
Valoarea totală a proiectului este de 40 de milioane de euro fără TVA, din care finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Coeziune este de 34 de milioane de euro. Populaţia beneficiară a acestui proiect va fi de aproximativ 123.000 locuitori. Obiectivul general al Proiectului are ca scop îmbunătăţirea calităţii apei şi accesul la infrastructura de apă şi canalizare prin furnizarea unor servicii de alimentare cu apă şi canalizare, până în anul 2015.
Proiectul din județul Neamț va fi implementat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Aqua Neamț”, pe parcursul a 34 luni, respectiv până în anul 2013. Valoarea totală a proiectului este de 107.677.000 euro fără TVA, din care finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Coeziune este de 85.218.987 euro. Populaţia beneficiară a proiectului va fi de aproximativ 237.000 locuitori.
„POS Mediu este unul din programele atipice, întrucât din momentul semnării contractului responsabilitatea este la nivelul beneficiarilor. Noi putem ajuta cu sfaturi pe care beneficiarii le pot sau nu lua în seamă şi cam atât”, a declarat ministrul László Borbély. Programul este unul flexibil, iar cuvintele cheie sunt curaj şi responsabilitate. Sunt autorităţi locale care şi-au luat inima în dinţi şi au început unele activităţi din proiectele finanţate prin POS Mediu, înainte de a fi aprobate şi semnate contractele. Şi-au asumat acest risc şi au finanţat activităţile din bugetul propriu, iar după semnarea contractelor au putut cere rambursarea de cheltuieli. Însă nu toată lumea procedează aşa. Suntem la aproape 4 miliarde euro valoarea totala a contractelor semnate prin intermediul POS Mediu, fiind pe primul loc intre cele 27 de tari membre ale UE. Din pacate, nu putem spune la fel despre absorbţie” a mai spus ministrul.