Compania Arctic Gaesti a inregistrat in 2005, o cifra de afaceri de 150 milioane euro, cu 20% mai mult decat valoarea din anul precedent. Vanzarile companiei in Romania au depasit suma de 100 milioane euro, marcand o crestere de zece procente fata de 2004.

“Dupa extensia gamei de produse din 2003, Arctic si-a dobandit si intarit pozitia de lider al pietei de elctrocasnice, detinand prin cele doua marci din portofoliu, Arctic si Beko, o cota de piata de 30%”, a declarat Monica Iavorschi, director de marketing si vanzari al companiei.

Pe categorii de produse compania detine 45% din piata de frigidere, cate 20% din piata pentru masini de spalat rufe si aragazuri si zece procente pentru televizoare. Planurile de viitor ale companiei prevad lansarea pe piata interna a televizoarelor cu plasma si de tip LCD.


“Piata electrocasnicelor este una matura si foarte dinamica din punct de vedere al canalelor de distributie, consumatorilor si serviciilor. Pentru 2006, estimam ca piata de profil se va mentine la nivelul anului anterior, iar produsele mai sofisticate vor fi din ce in ce mai preferate de consumatori”, a mai spus Iavorschi.


Potrivit reprezentantilor Arctic, produsele sofisticate, cum ar fi masinile de spalat vase, produsele incorporabile si uscatoarele vor inregistra o crestere anuala de circa 25-30%, comparativ cu o majorare de 3-5% pe segmentul frigiderelor, aragazurilor si masinilor de spalat rufe.


Evolutia companiei pe piata externa a inregistrat un trend ascendent, vanzarile la export fiind cu 15% mai mari fata de 2004. Arctic exporta produse in 30 de tari, in special in Franta, Germania, Spania, Austria si Polonia. Anul trecut compania a exportat aproximativ 480.000 de produse, in crestere cu 15% fata de anul precedent.

Valoarea investitiilor realizate de companie in ultimii trei ani s-au cifrat la 25 milioane euro. Numai in 2005, a fost alocată suma de zece milioane euro, ceea ce a dus la cresterea capacitatii de productie cu zece procente fata de anul precedent. Astfel, daca in 2004, Arctic a produs 750.000 de unitati, in 2005 compania a realizat 900.000 de unitati.

“Investitiile din 2006 se vor ridica la peste 9,3 milioane euro, care vor fi destinati consolidarii cladirilor principale precum si construirii unui nou depozit, iar cea mai mare parte, de 7,7 milioane euro, vor fi directionati catre achizitionarea de echipamente si masini de productie”, a spus Ugur Kayali, director general Arctic.

Arctic Gaesti estimeaza pentru acest an un nivel al vanzarilor de 180-185 milioane de euro, din care livrarile de frigidere la export vor ajunge la 75 milioane de euro.

Arctic face parte din grupul Arcelik, unul dintre primii cinci producatori de aparatura electrocasnica din Europa. Cu cele opt fabrici pe care le detine, Arcelik are o capacitate de productie anuala de sapte milioane de produse electrocasnice, 8,2 milioane de componente si o cifra de afaceri de trei miliarde euro in 2005.

Sursa: Capital, 18 aprilie 2006