Se dau 1.500 de lei de persoană
Se dau 1.500 de lei de persoană! La finalul ședinței de Guvern de vineri, 20 octombrie, purtătorul de cuvânt al Executivului a susținut un briefing de presă în care a anunțat aprobarea primelor anuale pentru:
- cadrele didactice
- cadrele nedidactice din educație
”Este vorba de peste 326.000 de angajați din învățământ care vor beneficia de această primă anuală netă în cuantum de 1.500 lei pentru cadrele didactice și de 500 lei pentru personalul administrativ din educație. Este prima așa-numită primă de carieră profesională, care se acordă începând din acest an școlar și este prevăzută pentru o perioadă de patru ani”, spune acesta.
Se dă primă 1.500 de lei! Mihai Constantin a mai anunțat și distribuirea și alimentarea cardurilor pentru alimente. Potrivit lui, acest proces ar urma să se termine în șapte zile.
Ce se va putea cumpăra cu acești bani?
Într-un comunicat anterior, Ministerul Educației anunța că banii vor putea fi folosiți pentru:
- participarea la cursuri de pregătire profesională
- evenimente științifice
- achiziționarea de echipamente IT și alte resurse didactice din domeniul tehnologiei informației
Banii vor putea fi folosiți, de asemenea, pentru achiziționarea de cărți de specialitate.
Amintim că de acești bani beneficiază:
- personalul din învățământul preuniversitar, respectiv cadrele didactice, didactice auxiliare din învățământul preuniversitar de stat
- cadrele didactice din sistemul de învățământ universitar care dețin gradul didactic de șef de lucrări/lector sau asistent universitar
Termen prelungit pentru depunerea cererii pentru tichete educaționale
Totodată, în cadrul aceleiași ședințe guvernamentale, s-a hotărât prelungirea perioadei de depunere a cererilor pentru tichete educaționale până la data de 26 noiembrie 2023.
Purtătorul de cuvânt al Executivului spune că această măsură este luată pentru a asigura că toți părinții au suficient timp să depună cererile în baza Ordonanței 83 din 2023.
Tichetele educaționale sunt în valoare de 500 de lei/copil. Mihai Constantin mai spune că ele pot fi folosite pentru achiziționarea de:
- rechizite
- materiale care să sprijine copiii în procesul educațional.
Declasificarea documentelor din perioada comunismului
Purtătorul de cuvânt al Guvernului de la București a mai spus că a fost încheiată declasificarea documentelor emise în perioada 1956-1989 de către structurile Departamentului Securității Statului.
Aceste documente, care erau păstrate în arhivele Ministerului Apărării Naționale, au fost declasificate astăzi și urmează să fie predate Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității.
Decizia este un pas esențial în contextul cercetărilor referitoare la perioada comunistă din istoria României.
”Mai precis, este vorba despre documente care s-au aflat în arhiva, în gestiunea Ministerului Apărării Naționale şi aceste documente, ultimele dintr-un volum uriaș, urmează să fie declasificate și predate Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, pentru a sta la baza unor cercetări în ceea privește perioada anilor comunismului din România”, mai spune acesta.