15.000 de sindicaliști din învățământ, la mitingul de mâine din Capitală

Aproximativ 15.000 de sindicalişti din învăţământ, alături de reprezentanţi ai elevilor şi părinţilor, sunt aşteptaţi, miercuri, la un marş de protest în Capitală, prin care solicită Guvernului legi de salarizare echitabilă, informează, marţi, reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

La acţiunea de protest vor participa reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, ai Federaţiei Sindicatelor din Educaţie 'SPIRU HARET', ai Federaţiei Naţionale Sindicale 'ALMA MATER', ai Consiliului Naţional al Elevilor şi ai Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar. 

Potrivit sindicaliştilor, protestul este generat de eşuarea negocierilor cu Guvernul României referitoare la salarizarea din învăţământ dar şi de alte nemulţumiri. 

Marşul va avea în intervalul orar 12,30 – 14,00, pe traseul Piaţa Victoriei – Palatul Cotroceni. 

Protestatarii solicită respectarea Legii Educaţiei Naţionale, în sensul alocării anuale din bugetul de stat şi din bugetele autorităţilor publice locale a minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv pentru educaţie. 

'Aceasta ar permite creşterea costului standard per antepreşcolar, preşcolar sau elev, a costului mediu per student echivalent, creşterea burselor elevilor şi studenţilor, decontarea integrală a cheltuielilor de navetă pentru elevii care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu, precum şi decontarea navetei personalului didactic, dotarea corespunzătoare a unităţilor de învăţământ precum şi asigurarea fondurilor necesare pentru formarea profesională continuă a salariaţilor din învăţământ', se arată în comunicatul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ. 

Sindicaliştii cer, de asemenea, aplicarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, de la aceeaşi dată pentru toate categoriile vizate. Reprezentanţii sindicaliştilor cer elaborarea, până la finalul mandatului actualului Guvern, a unei legi de salarizare echitabilă, pornind de la principii corecte, care să abroge toate actele normative de salarizare existente în prezent, astfel încât fiecare categorie socio-profesională să fie poziţionată în grila de salarizare în funcţie de rolul pe care îl are în dezvoltarea societăţii.