Oficiul National pentru Recrutare si Plasare a Fortei de Munca in Strainatate (ONRPFMS) din subordinea Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale a realizat in luna aprilie interviuri pentru 150 de locuri de munca in Germania, in domeniul gastronomiei si al constructiilor metalice. Romanii care voiau sa lucreze in sectorul constructiilor metalice trebuiau sa fie calificati in aceasta meserie si sa fi avut experienta in acest tip de lucrari. In plus, exista o conditie restrictiva de varsta, minimum 20 de ani, maximum 40 de ani. Contractele incheiate prin Centrala de Mediere din Bonn sunt sezoniere, iar cheltuielile de transport si viza sunt suportate din fondurile proprii ale viitorilor angajati. Salariile oferite de regula de angajatorii germani variaza pe o plaja larga si se situeaza intre 500 USD si 1.500 USD pe luna.
Cum de curand, Ministerul Muncii a semnat o conventie cu statul Israel, la 15 mai ONRPFMS va lansa un program mamut de selectare a 15.000 de romani care urmeaza sa lucreze, majoritatea, in domeniul constructiilor civile. Numarul de locuri este mare si, la prima vedere, conditiile par tentante. Salariul mediu promis de angajatori este de 1.000-1.500 USD/luna. Fata de Romania, unde media este de 130 USD/luna, veniturile ar fi de zece ori mai mari. Exista insa un risc crescut, din cauza luptelor si atentatelor teroriste care au pus pe fuga, in ultimele luni, multi romani ce lucrau in aceasta tara. Potrivit unor statistici, in anul 2001 au lucrat legal, cu permise de munca in Israel, 22.800 de romani. Dintre acestia, doar 9.000 au semnat contracte prin intermediul Ministerului Muncii din Romania.
Si in Spania si Portugalia sunt cautati muncitori pentru domeniul constructiilor, dar deocamdata nici o firma nu a solicitat selectii oficiale, ci majoritatea recurg la angajarea la negru. Nu toti romanii care pleaca au noroc sa gaseasca in timp util de lucru, si pe langa statiile de autocare sosind din Romania au inceput sa apara grupuri de tineri care cersesc bani pentru a se intoarce in tara.
„Pentru ca romanii care vor sa lucreze in alte tari sa obtina dreptul de munca, este nevoie de conventii interstatale privind migratia fortei de munca”, declara Dan Cristescu, presedinte al Federatiei Sindicatelor Familia. „Altfel, romanii muncesc la negru, in conditii mult mai proaste decat ceilalti angajati, fara protectie sociala si fara posibilitatea de a se apara de eventuale abuzuri ale patronilor” adauga Dan Cristescu.
Si in Romania lucreaza la negru in constructii muncitori din alte tari si deregleaza pietele locale. Un exemplu este piata zonei de nord-est a tarii, unde transportul de materiale de constructii este mult mai ieftin decat in celelalte regiuni, pentru ca transportatorii romani, care platesc taxe la stat, sunt concurati neloial de moldovenii de peste Prut. Acestia trec dimineata granita cu basculele goale, stau toata ziua in Romania si practica tarife de dumping, iar seara tarziu se intorc la ei in tara, cu niste bani obtinuti la negru.
Ce trebuie sa contina un dosar pentru plecare
· doua poze tip pasaport
· copie de pe cartea de munca
· copie de pe certificatele de calificare
· copie de pe buletinul de identitate
· copie de pe pasaport
· adeverinta medicala, care sa ateste inexistenta unor boli cronice
· cazier judiciar
· curriculum vitae
· o cerere in care sa fie trecute
toate datele de identificare, nume, prenume, cod numeric personal, locul nasterii, starea civila, varsta, cunoasterea unor limbi straine si gradul de cunoastere (scris – vorbit, putin, mediu, bine sau foarte bine), optiunea pentru o anumita tara si anumite meserii, cu o scurta
argumentare a acestei alegeri.
· un punct in plus ar fi experienta
de lucru intr-o alta tara si specificarea in ce meserie, in ce perioada si daca exista referinte ale fostilor angajatori.