Candidaţii trebuie să aibă vârsta de 18 ani la 1 iulie 2018, să fie cetăţeni ai UE şi să fie pregătiţi să călătorească în aceasta vară. „DiscoverEU oferă tinerilor o oportunitate excelentă de a explora Europa printr-un periplu personal, lucru pe care nicio carte sau documentar nu ţi-l pot oferi. Am convingerea că această experienţă va aduce o schimbare pozitivă pentru tinerii care participă şi pentru comunităţile pe care le vor vizita. Iniţiativa pe care o lansăm mâine reprezintă o oportunitate pentru 15.000 de poveşti europene de neuitat, care vor fi urmate de multe altele în cursul acestui an şi după aceea", a declarat comisarul pentru educaţie, cultură, tineret şi sport, Tibor Navracsics.
Conform iniţiativei DiscoverEU, tinerii vor putea călători în mod individual sau într-un grup de maximum cinci persoane. Ca regulă generală, vor călători cu trenul. Cu toate acestea, participanţii vor putea, în cazuri speciale, să utilizeze alte mijloace de transport, cum ar fi autobuzul sau feribotul, sau, în mod excepţional, avionul. Acest lucru va garanta că tinerii care locuiesc pe insule sau în regiuni izolate ale UE vor avea şi ei şansa de a participa la această iniţiativă.
Candidaţii vor trebui să furnizeze datele lor personale şi să ofere detalii cu privire la călătoria pe care o planifică. De asemenea, ei vor trebui să răspundă la un chestionar de 5 întrebări referitoare la Anul european al patrimoniului cultural 2018, la iniţiativele UE dedicate tinerilor şi la viitoarele alegeri pentru Parlamentul European. Răspunsurile vor permite Comisiei Europene să selecteze candidaţii. Odată realizat acest lucru, participanţii trebuie să îşi înceapă călătoria între 9 iulie şi 30 septembrie 2018. Ei pot călători pe o perioadă de până la 30 de zile şi pot vizita până la patru destinaţii din străinătate.
Cu un buget de 12 milioane euro în 2018, DiscoverEU va oferi unui număr de cel puţin 20.000 de tineri posibilitatea de a călători în Europa în acest an. Fiecărui stat membru al UE i-a fost alocat un număr de permise de călătorie, pe baza ponderii populaţiei ţării sale în raport cu populaţia globală a Uniunii Europene. Prima rundă de înscrieri, care va fi lansată marţi, va permite explorarea propriului continent pentru cel puţin 15.000 de beneficiari. O a doua rundă de înscrieri, care va pune la dispoziţie cel puţin 5.000 de bilete, se va desfăşura în toamna anului 2018.
Conform Agerpres, Comisia Europeană intenţionează să dezvolte iniţiativa şi, prin urmare, a inclus-o în propunerea sa pentru următorul program Erasmus. În cazul în care Parlamentul European şi Consiliul convin cu privire la propunere, se prevede ca un număr suplimentar de 1,5 milioane de tineri în vârstă de 18 de ani să poată călători între 2021 şi 2027, cu sprijinul unui buget de 700 milioane de euro.