Ministrul Economiei, Comerţului si Mediului de Afaceri (MECMA), Ion Ariton, s-a întâlnit astăzi cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional, Băncii Mondiale si Comisiei Europene, condusa de Jeffrey Franks, seful misiunii FMI pentru România.
În cadrul întâlnirii au fost abordate aspecte referitoare la stadiul îndeplinirii măsurilor din Scrisorile de Intenţie, stadiul înfiinţării celor două mari companii energetice, precum si la planurile de privatizare/restructurare/lichidare a companiilor de stat aflate în portofoliul MECMA.
După o serie de analize, concluzia a fost aceea că masurile asumate de MECMA pentrucele 8 companii din portofoliul ministerului, monitorizate în anul 2011 au fost îndeplinite, reprezentantii FMI apreciind pozitiv progresele înregistrate. Astfel, în urma analizei datelor economice preliminate pe şase luni, companiile s-au încadrat în indicatorii bugetari stabiliti.
Ministerul Economiei, Comerţului si Mediului de Afaceri va face, pana in luna octombrie2011, o analiza referitoare la înfiinţarea celor două companii energetice, înfiinţare decisă prin HG nr. 56/20.01.2010 şi H.G. nr. 357/14.04.2010 si blocată în urma unor acţiuni în instanţă a Fondului Proprietatea si a unor organizaţii sindicale si persoane fizice. În urma analizei se va clarifica situaţia juridica a companiilor si se va lua o decizie finală în privinţa acestora.
În paralel, se analizează posibilitatea, agreată si de FMI, a reorganizării sectoruluienergetic în doua companii, care să asigure o exploatare optimă din punct de vedere tehnic, bazată pe un mecanism clar de funcţionare, în care sa nu mai fie incluseHidroelectrica şi Nuclearelectrica.
În ceea ce priveşte planurile actualizate de privatizare, lichidare, restructurare alecompaniilor de stat, la OMV Petrom (SNP) se va relua oferta de vânzare pe piaţa de capital a pachetului de acţiuni reprezentând 9,84% din capitalul social în prima parte a anului 2012.
În cazul celorlalte companii, se continuă programul de vânzare a 15% din pachetul de acţiuni la Transelectrica şi Transgaz. Procesul ofertelor publice secundare (SPO) este programat a se finaliza la sfârşitul anului 2011.
Pentru Romgaz este plănuită listarea la Bursa de Valori şi vânzarea a 15% din acţiuni, iar pentru Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, pe fondul unui necesar ridicat pentru investiţii, se va demara procesul de majorare de capital cu 10% prin ofertă public iniţială (IPO).