"Noi avem, în momentul de faţă, garanţii foarte mici la agenţiile de turism turoperatoare, 50.000 de dolari, iar la agenţiile detailiste 10.000 de dolari, sumă care este insuficientă în momentul actual. Aceste sume au fost stabilite de mine, în urmă cu 15 ani, din poziţia de secretar de stat în Ministerul Turismului. Dar cei care au venit după mine nu au mai ţinut pasul cu ce se întâmplă în piaţă. Acum se pare că ne-a ajuns cuţitul la os, după ce Europa a zis că România trebuie să lase la o parte glumele balcanice şi să se integreze şi cu sumele de garantare a pachetelor turistice. Şi nu mă refer doar la una, două insolvenţe care au avut loc anul acesta. Mă refer la ce poate să vină de acum încolo", a spus Burcea, citat de Agerpres. România ca stat membru va transpune în legislaţia naţională prevederile acestei directive cel târziu până la 1 ianuarie 2018, iar aceste prevederi trebuie să devină aplicabile cel târziu la 1 iulie 2018. Comisia Europeană s-a angajat să publice "Raportul despre serviciile de călătorie asociate şi piaţa de travel online", până la 1 ianuarie 2019.
Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT) a pregătit deja un proiect de ordonanţă care prevede asigurarea pachetelor turistice, document care, conform preşedintelui ANT, Anca Pavel-Nedea, are toate şansele să fie aprobat în mandatul actualului Guvern.
Noua ordonanţă de urgenţă, aflată pe circuitul de avizare, prevede eliminarea diferenţei de responsabilitate dintre turoperatori şi agenţiile detailiste, pentru întărirea protecţiei turistului.
"Noi am propus înfiinţarea unui Oficiu de garantare, nu ANT trebuie să mai verifice cine este sau nu asigurat, ci această entitate. Sunt patru moduri de garantare, aşa cum le-am gândit noi. Acest Oficiu de garantare, scrisoare de garanţie bancară, cash colateral şi poliţă de asigurare. Numai că asigurările nu sunt foarte încântate de acest produs. În afară de fondul de garantare, la ceilalţi agenţiile trebuie să asigure 15% din cifra de afaceri asigurabilă, referindu-ne la cifra de afaceri care provine din vânzarea pachetelor turistice care se vând către persoanele fizice", a subliniat Alin Burcea, conform aceleiași surse.
Acesta a precizat, citat de Agerpres, că în această sumă asigurabilă nu intră corporate-ul că au un altfel de contract, nu intră incoming-ul pentru că vin turişti cu asigurări din ţara lor şi nu intră biletele de avion IATA pentru că oricum turoperatorii plătesc garanţii către această asociaţie.
Consiliu de supraveghere ar urma să fie format din şapte persoane, din care patru vor reprezenta industria, unul din partea ANT, unul de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi unul de la Ministerul Finanţelor Publice.
"Este clar că trebuie să urmăm linia Directivei europene care spune foarte clar că toate pachetele, toate încasările de la turişti trebuie asigurate. Sigur, nu toate ţările respectă 100% Directiva, nu toate ţările asigură toţi banii turiştilor 100%, dar nici nu putem rămâne la 50.000 de dolari", a mai spus Alin Burcea.