FHB Mortgage Bank, o bancă maghiară fostă agenţie de stat, s-a notoficat la BNR pentru a începe activitatea în România. Reprezentanţii băncii s-au declarat interesaţi de piaţa locală încă din 2010 şi au studiat posibilitatea de a începe activitatea în România.
Banca are printre acţionari trei alte instituţii de credit cunoscute la nivel internaţional şi se ocupă cu precădere de refinanţarea creditelor garantate cu ipotecă fiind o bancă eminamente ipotecară(mortgage bank).
Fannie Mae-ul Budapestei
Până în 2003, FHB a fost o bancă deţinută integral de statul maghiar şi folosită pentru securizarea creditelor ipotecare pe un model asemănător cu cel practicat de guvernul Statelor Unite prin intermediul mai cunoscutelor Fannie Mae şi Freddie Mac. Din 2003 însă, statul maghiar a demarat procesul de vânzare a băncii prin listarea ei la cele mai importante burse din Europa. Printr-o mişcare din 2007 făcută la bursa din Viena, pachetul majoritar al băncii a fost preluat de trei grupuri financiare cunoscute, Raiffeisen Zentralbank, Citibank şi Keler, primele două active şi în România. Statul a rămas cu un pachet de doar 4%. Obligaţiunile ipotecare emise de FHB sunt evaluate de toate agenţiile de rating importante ale lumii.Obligaţiunile ipotecare reprezintă una dintre formele de refinanţare a creditelor ipotecare, dezvoltată, mai ales, în Statele Unite în perioada de boom al creditelor subprime.
Pentru România ar reprezenta o premieră, deşi băncile de la noi şi-au exprimat la un moment dat dorinţa de a dezvolta un astfel de sistem, însă intenţiile lor au fost zădărnicite de venirea crizei financiare. Sistemul este unul relativ simplu. FHB va cumpăra de la băncile locale credite ipotecare (datorii) şi, la rândul ei, va împacheta aceste credite sub forma unor obligaţiuni ipotecare pe care le va lista la bursele din Europa.