Potrivit unui studiu realizat de agenția BiG Media Relații Publice, introducerea calificării de facilitator în școli ar putea determina o mai bună orientare a elevilor către o carieră care să se potrivească aspirațiilor și aptitudinilor acestora.
În prezent, 55% dintre angajați sunt mulțumiți de domeniul în care lucrează și de locul de muncă ocupat, dar 70% dintre cei chestionați susțin că doresc să schimbe domeniul de activitate în următorii cinci ani. Motivele nemulțumirii sunt, în cea mai mare parte, legate de aspectele financiare și de motivația pe care o oferă managerii firmelor.
Astfel, 41% dintre angajații nemulțumiți au motivații financiare, 27% invocă lipsa de comunicare cu managerii, 13% relația defectuoasă cu colegii, 9 % lipsa de perspective de avansare și 5% alte motive.
În ceea ce privește domeniile unde se observă cel mai mare procent de nemulțumire, acestea sunt: sociologie, marketing, jurnalism, consultanță, vânzări. La polul opus găsim domeniile IT, juridic şi financiar-bancar. Gradul de nemulțumire privind cariera aleasă variază și în funcție de vârstă.
Cei cu vârste de până în 30 de ani sunt mai mulțumiți de cariera aleasă decât cei cu vârste cuprinse între 30 și 45 de ani. Mai exact, ponderea angajaților mulțumiti este de 60% la cei cu vârste între 18-30 ani, față de doar 55% în cazul celei de-a doua categorii.
25% dintre angajați lucrează în domeniul pentru care s-au pregătit
Motivele nemulțumirii față de actuala profesie sunt explicabile prin faptul că doar 25% dintre angajați activează în domeniul pentru care s-au pregătit. Schimbarea de domeniu a fost cauzată de motive financiare (47%), lipsa posibilității de angajare în domeniul respectiv (35%) sau alte motive (18%). 62% dintre cei care nu activează în domeniile pentru care s-au pregătit nu au făcut cursuri de calificare pe domeniul în care lucrează. Majoritatea au participat la traininguri de profil, fără a avea un atestat recunoscut de CNFPA.
Studiul, realizat pe un eșantion reprezentativ de 500 de angajați cu studii superioare din mediul urban, cu vârste cuprinse între 18-45 ani, a fost prezentat în cadrul conferinței de lansare a proiectului „Facilitator pentru învățarea permanentă în școală – o nouă calificare didactică pentru o școală care învață!”.
74% dintre romani consideră că este nevoie de consilieri de carieră în școli
29 septembrie 2011, 13:24
Ultima modificare în 29 septembrie 2011, 16:24
Aproximativ trei sferturi dintre angajații cu studii superioare cred că prezența unui consilier școlar i-ar fi determinat să ia o altă decizie în ceea ce privește studiile universitare.
Etichete: angajat,
profesie,
studiu
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook