“Foarte probabil, în anul 2012 bugetul va fi construit fără indexarea pensiilor, dar vom continua efortul de creştere a contribuţiei pentru Pilonul II, la 3,5%’, a spus Vass în cadrul unui Forum al Pensiilor Private.
Practic, după ce în 2009 Guvernul a blocat indexarea pensiilor în funcţie de salariul mediu, conform Legii Pensiilor din acea perioadă, acestea fiind totuşi majorate în doi paşi, cu 2%, respectiv 3%, din 2010 încoace şi cel mai probabil şi în 2012, pensiile sunt îngheţate la nivelul de la sfârşitul lui 2009. Dacă am lua în calcul că pensiile de peste 740 de lei au fost impozitate din 2011 cu 5,5% pentru asigurările de sănătate, acestea pot fi considerate îngheţate chiar la nivelul din 2008.
Sistem puternic deficitar
Reamintim că, Legea Unitară a Pensiilor prevede că punctul de pensie este indexat anual cu 100% rata inflaţiei şi jumătate din creşterea reală a salariului mediu brut pe economie.
În ciuda îngheţării pensiilor şi a altor măsuri de reformă, bugetul public de pensii înregistrează în continuare un deficit uriaş, de 15 miliarde lei, echivalentul a 2,75% din PIB-ul pe acest an.
Una din principalele probleme ale sistemului public de pensii o reprezintă scăderea numărului de contribuabili, concomitent cu creşterea numărului de beneficiari de pensie, astfel încât ăn prezent un salariat a ajuns să susţină 1,2 pensionari, iar acest raport prezintă perspective de creştere dramatică, chiar peste 2.
Totodată, la probleme bugetului de pensii se adaugă şi faptul că aproximativ jumătate din beneficiari nu au stagiu complet de cotizare sau au ieşit la pensie anticipat, după cum observă Ion Giurescu, vicepreşedinte al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Pensiile de stat vor fi îngheţate al treilea an la rând, anunţă Andreea Vass
25 octombrie 2011, 16:21
Ultima modificare în 25 octombrie 2011, 19:21
Bugetul pe 2012 nu are prevede o indexare a pensiilor, conform legii pensiilor, a declarat azi Andreea Paul Vass, consilier personal al premierului Boc, ceea ce înseamnă că pensiile vor fi îngheţate pentru al treilea an la rând. Totuşi, vestea bună este că va creşte la 3,5% contribuţia către Pilonul II.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Bătălie pe piaţa porumbului. Uniunea Europeană vrea să vândă în Africa, dar trebuie să-i “bată” pe americani şi ucrainieni
- UPDATE l Băsescu: Bugetul pe 2012 trebuie să fie prudent, cu un deficit mult mai mic de 3%
- România, locul şapte în UE la creşterea comenzilor noi în industrie
- Renault reduce producţia în Franţa
- Asia devine fabrica de milionari a lumii: 3,3 milioane de indivizi au cel puţin 1 mil. dolari „cash”
- Miercuri, ziua de foc a Europei. VEZI detaliile planului de salvare
- Ratingul SUA ar putea să fie redus de încă o agenție de evaluare
- Viteză: Iată ce maşină îţi trebuie dacă vrei să pleci întotdeauna primul de la semafor
- VIDEO: Ce se întâmplă cu o mașină la un accident frontal la 200km/h
- Președintele vrea ca băncile europene recapitalizate de UE să îşi menţină anul viitor nivelul de expunere pe România