“Foarte probabil, în anul 2012 bugetul va fi construit fără indexarea pensiilor, dar vom continua efortul de creştere a contribuţiei pentru Pilonul II, la 3,5%’, a spus Vass în cadrul unui Forum al Pensiilor Private.
Practic, după ce în 2009 Guvernul a blocat indexarea pensiilor în funcţie de salariul mediu, conform Legii Pensiilor din acea perioadă, acestea fiind totuşi majorate în doi paşi, cu 2%, respectiv 3%, din 2010 încoace şi cel mai probabil şi în 2012, pensiile sunt îngheţate la nivelul de la sfârşitul lui 2009. Dacă am lua în calcul că pensiile de peste 740 de lei au fost impozitate din 2011 cu 5,5% pentru asigurările de sănătate, acestea pot fi considerate îngheţate chiar la nivelul din 2008.
Sistem puternic deficitar
Reamintim că, Legea Unitară a Pensiilor prevede că punctul de pensie este indexat anual cu 100% rata inflaţiei şi jumătate din creşterea reală a salariului mediu brut pe economie.
În ciuda îngheţării pensiilor şi a altor măsuri de reformă, bugetul public de pensii înregistrează în continuare un deficit uriaş, de 15 miliarde lei, echivalentul a 2,75% din PIB-ul pe acest an.
Una din principalele probleme ale sistemului public de pensii o reprezintă scăderea numărului de contribuabili, concomitent cu creşterea numărului de beneficiari de pensie, astfel încât ăn prezent un salariat a ajuns să susţină 1,2 pensionari, iar acest raport prezintă perspective de creştere dramatică, chiar peste 2.
Totodată, la probleme bugetului de pensii se adaugă şi faptul că aproximativ jumătate din beneficiari nu au stagiu complet de cotizare sau au ieşit la pensie anticipat, după cum observă Ion Giurescu, vicepreşedinte al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).