Jumătate din economia mondială și-a dat întâlnire la Forumul Economic Asia-Pacific

Într-un moment în care Asia este chemată să preia frâiele creşterii mondiale în faţa unei Europe înglodate în datorii şi a unui blocaj politic în SUA , preşedintele american Barack Obama găzduieşte, sâmbătă şi duminică, în Hawaii, summitul Forumului Economic Asia-Pacific (APEC). La eveniment participă cele 21 de ”economii membre” ale APEC, informează AFP.

Membrii Forumului reprezintă circa 40% din populaţia mondială, peste 50% din PIB-ul planetei şi 44% din schimburile comerciale internaţionale.

Barack Obama a ales oraşul său natal, Honolulu, pentru a-şi primi partenerii din Forum, printre care preşedintele chinez Hu Jintao şi preşedintele rus Dmitri Medvedev, a cărui ţară urmează să adere în curând la Organizaţia Mondială a Comerţului.
Situaţia economică mondială nu are, totuşi, mare legătură cu liniştea plajelor din Hawaii, dată fiind criza datoriilor suverane europene, care face să se clatine pieţele mondiale, comentează sursa AFP. După o săptămână de la summitul G20 de la Cannes, miniştrii de finanţe ai celor 21 de ”economii membre” ale APEC s-au angajat joi să adopte ”măsuri coordonate” vizând redresarea economiei mondiale şi stabilitatea sectorului financiar.

Deciziile APEC nu au însă caracter constrângător, iar gazda reuniunii, ministrul american de finanţe Timothy Geithner, a declarat în mod clar într-o conferinţă de presă că-i revine Asiei rolul de a deveni locomotiva economiei mondiale.
Cu Europa în criză şi un Congres al SUA incapabil să se pună de acord asupra unui plan de relansare, ”economiile asiatice vor trebui să facă mai mult pentru a stimula creşterea cererii lor interne”, a spus Timothy Geithner.

Ministrul american de finanţe a estimat totodată că este în interesul Asiei să-i ajute pe europeni şi pe americani să depăşească această perioadă. China a înţeles ”importanţa unei ajustări mai rapide a ratei sale de schimb”, a asigurat ministrul, care a cerut acestei ţări să-şi reevalueze moneda.
Tensiunile diplomatice sunt, şi ele, prezente în Hawaii, unde miniştrii afacerilor externe ai ţărilor APEC urmează să se întâlnească vineri, înaintea summitului din acest weekend.

Secretarul de stat american Hillary Clinton s-a declarat joi ”alarmată” de represiunea din China şi de autoincendierile unor călugări şi ale altor persoane în Tibet.
Beijingul şi Washingtonul nu sunt pe aceeaşi lungime de undă nici în materie de comerţ, SUA pledând pentru instituirea în Pacific a unei zone de liber schimb din care China ar fi exclusă.

Statele Unite speră să poată prezenta în Honolulu liniile majore ale acestui ”parteneriat transpacific” (TPP) care este în curs de negociere între nouă ţări din APEC (Australia, Brunei, Chile, SUA, Malayezia, Noua-Zeelandă, Peru, Singapore, Vietnam) şi care prevede ca semnatarii să respecte unele norme pe plan social sau ecologic în schimbul unui acces sporit al produselor lor pe piaţa partenerilor.

Beijingul şi-a exprimat îndoiala faţă de posibilitatea ca ţările în curs de dezvoltare să îndeplinească aceste obiective. TPP provoacă nemulţumire în Japonia, unde mii de agricultori au protestat marţi la Tokyo împotriva unei eventuale participări a premierului Yoshihiko Noda la negocieri, în timp ce la Washington, mai mulţi parlamentari şi-au exprimat îngrijorarea faţă de participarea Japoniei la acest parteneriat.

Forumul Economic Asia-Pacific a fost creat în 1989, la iniţiativa Australiei, cu scopul de a promova comerţul şi cooperarea economică între ţările riverane Oceanului Pacific. Primul summit, la Canberra, reunea 12 ţări, notează AFP.
Statele membre sunt numite în mod oficial ”economii”, pentru a nu supăra China, care nu recunoaşte Taiwanul ca stat, adaugă sursa citată. La rândul său, China cere ca APEC să se limiteze la chestiunile economice.

Precedentul summit anual s-a desfăşurat la Yokohama, în Japonia, iar următorul va avea loc la Vladivostok, în Extremul Orient Rus.