Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a revizuit în scădere ratingul Portugaliei pentru împrumuturile pe termen lung în valută şi monedă locală, de la ‘BBB minus’ la ‘BB plus’ (categoria investiţiilor speculative) şi calificativul pe termen scurt, de la ‘F3’ la ‘B’, şi le-a scos de sub supraveghere cu implicaţii negative, informează un comunicat de presă, transmite Agerpres.

Plafonul de ţară al Portugaliei a fost confirmat la ‘AAA’. Perspectiva asociată calificativului Portugaliei este negativă.

Fitch a finalizat astfel decizia din 24 aprilie, când a pus sub supraveghere, cu implicaţii negative, ratingurile Portugaliei, apreciind că dezechilibrele fiscale majore, datoriile ridicate în toate sectoarele şi perspectiva macroeconomică nefavorabilă indică faptul că profilul suveran de credite al ţării nu mai este compatibil cu un rating din categoria ‘investment-grade’ (recomandat pentru investiţii).
Contracţie economică de 3% în 2012

Din cauza înrăutăţirii perspectivei economiei europene, Fitch a revizuit în scădere prognoza privind Portugalia. Acum agenţia se aşteaptă la un declin al Produsului Intern Brut de 3% în 2012.

Recent, Fitch a dat publicităţii un raport conform căruia Portugalia va suferi doi ani de contracţie reală a Produsului Intern Brut. Cu toate acestea, Fitch consideră că programul de asistenţă financiară în valoare de 78 miliarde de euro convenit cu UE şi FMI a eliminat o parte din îngrijorările privind lichiditatea pe termen scurt şi ar trebui să accelereze ritmul reformelor economice.

Bugetul pe 2011 conţine măsuri pentru reducerea deficitului de la 9,1% în 2010 la 5,9% în 2012, însă Fitch consideră că o reducere de asemenea amploare va fi dificilă având în vedere contracţia severă a economiei. În plus, agenţia atrage atenţia că evoluţia datoriei publice (ce ar urma să fie stabilizată la 116% din PIB în 2013) este sensibilă la şocurile negative la adresa creşterii economice şi a dobânzilor.