Preţul barilului de petrol oscila vineri în jurul valorii de 96 de dolari în Asia, în timp ce pieţele financiare asiatice şi-au continuat scăderea, după declinul înregistrat joi de bursele europene, deoarece criza datoriilor a subminat certitudinea că Europa va evita recesiunea în 2012, transmit Reuters şi AP.
Astfel, cotaţia petrolului a urcat uşor vineri, în cursul schimburilor electronice derulate pe pieţele asiatice, preţul barilului de ţiţei ”light sweet crude” cu livrare în luna ianuarie a crescut cu 0,29 dolari, la 96,46 dolari, în timp ce cotaţia barilului de ţiţei Brent a urcat la ICE Futures Exchange în Londra cu 0,73 dolari, la 107,77 dolari. Pieţele din Statele Unite au fost închise joi cu prilejul unei sărbători naţionale (Thanksgiving Day).
Săptămâna trecută, temerile investitorilor că măsurile de austeritate adoptate în Europa vor afecta creşterea economiei mondiale şi cererea de petrol au dus la scăderea preţului barilului de petrol la 103 dolari.
Bursa japoneză a închis, vineri, în scădere cu 0,06%, indicele Nikkei-225 ajungând la nivelul de 8.160,01 puncte, în timp ce bursa sud-coreeană a înregistrat un declin de 1,04% iar indicele Shanghai Composite Index a scăzut cu 0,72%.
”Criza datoriilor suverane începe să ameninţe pieţele de obligaţiuni chiar în cazul celei mai solide economii europene – Germania”, se arată într-un raport al Barclays Capital.
Joi, bursele europene au închis din nou în scădere, pentru a noua oară în ultimele zece sesiuni, pe fondul sporirii temerilor privind evoluţia crizei datoriilor din zona euro şi a perspectivelor privind economia mondială.
Bursa de la Londra a închis, joi, în scădere cu 0,24%, indicele principal FTSE-100 ajungând la valoarea de 5.127,57 puncte, în timp ce indicele principal DAX 30 al bursei de la Frankfurt a înregistrat un declin de 0,54 iar bursa de la Paris a închis în scădere, la 2.822,25 puncte.
”Investitorii sunt afectaţi de incertitudinile macroeconomice. Nu mai sunt cumpărători pentru acţiuni, ceea ce este reflectat în volumele de tranzacţionare scăzute”, a explicat Fabrice Couste, şeful CMC Markets France. (Sursa: Agerpres)