“În acest moment sunt foarte multe investiţii care sunt pe cale să se deruleze în România şi concerne mari şi importante. Sunt investiţii de ordinul sutelor de milioane de euro, în IT de exemplu. Din motive de confidenţialitate nu pot să vă dau numele. Un mare concern, când îşi face un plan de afaceri, se bazează pe un confidenţialitate până la momentul startului acelei investiţii în România”, a spus premierul, la emisiunea “După 20 de ani”, difuzată de Pro TV.

Emil Boc a menţionat că această criză a afectat şi investiţiile străine, răspunzând astfel unei întrebări a moderatorilor emisiunii.  ‘Criza aceasta evident că a afectat şi investiţiile străine, acesta a fost şi motivul pentru care am decis, încă din 2009, să alocăm mai mulţi bani de la bugetul de stat pentru investiţii. Iar acest lucru este recunoscut pentru că avem cel mai mare procent din UE alocat din buget investiţiilor. Tocmai pentru a suplini această lipsă temporară de resurse financiare care să vină inclusiv din investiţii străine pentru dezvoltarea economică a ţării’, a evidenţiat şeful Guvernului.

De asemenea, întrebat în legătură cu rezultatele în această privinţă ale vizitei efectuate în Israel sau ale celei din Qatar de preşedintele Traian Băsescu, premierul a spus că aceste relaţii urmează să se dezvolte, că ‘nu înseamnă că a doua zi după o vizită urmează să vină investitorii’.

“Se pun bazele colaborării. De exemplu, pentru Israel, sunt două câştiguri importante pe termen foarte scurt. Salariaţi sau muncitori români care vor putea să meargă să lucreze în sectorul de construcţii din Israel, începând chiar cu luna decembrie. Sau posibilitatea de recunoaştere a diplomelor de medicină’, a precizat primul-ministru. Totodată, el a subliniat că nu e realistă mentalitatea referitoare la faptul că aceste vizite externe trebuie să aducă şi contracte încheiate, deoarece România, de când a aderat la UE, nu mai poate da contracte cu dedicaţie, prin încredinţare directă, cum a fost cazul înainte de 2004 sau de 2007, acum contractele putând fi atribuite numai pe bază de licitaţie.

El a mai arătat că Guvernul are în analiză şi derulare mai multe investiţii străine importante prin proiectele de parteneriat public-privat şi a subliniat că şi autorităţile locale trebuie să fie partenere ale investitorilor străini, pentru a atrage şi a susţine dezvoltarea unor noi investiţii.
Sursa: Agerpres