În România, în iunie 2011 erau înregistrați 10.642 pacienți diagnosticați cu HIV și SIDA, cu 243 mai multe cazuri decât la finele anului 2010, conform datelor oferite de Institutul Matei Balș.
Dintre noile cazuri depistate, 27% sunt tineri cu varsta între 20-24 ani, iar 63% au contractat virusul în urma unui contact sexual neprotejat. Cu toate acestea, speranța de viață pentru pacienții cu HIV care urmează tratament continuu a ajuns la 50 de ani.
Numărul persoanelor seropozitive din România este în creștere în primul rând din cauza lipsei preocupării pentru prevenție. Într-un clasament realizat de firma de cercetare Health Consumer Powerhouse privind prevenirea infectarii cu virusul HIV și accesul la îngrijiri medicale, România se află pe ultimul loc din 29 de țări.
Însă, situația în ceea ce privește tratamentul, în cazul persoanelor depistate la timp, a intrat în categoria bolilor cu care astăzi se poate trăi normal mai mult timp, odată cu noile descoperiri din medicină.
,,O persoană seropozitivă, dacă urmează tratamentul fără întrerupere poate trăi și până la 50 de ani din momentul depistării virusului. Mai mult, datorită noilor tratamente, mamele depistate cu virusul HIV au doar 3% riscuri de a naște copii seropozitivi”, a declarat Cristian Lutan, director executiv adjunct ARPIM.
De asemenea, potrivit lui Iulian Petre, director executiv Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), întreruperea tratamentului este una dintre cele mai mari probleme, deoarece crește riscul ca după o perioadă fără medicație același tratament să nu mai fie la fel de eficient.
La nivel mondial, în anul 2009, erau 33,3 milioane de bolnavi seropozitivi, iar dintre aceștia 1,4 milioane erau europeni. Se estimează că 30% dintre cei care au boala nu știu de existența acesteia.