“Uniunea Europeană nu are nevoie de mai multă centralizare. Centralizarea excesivă a fost, de fapt, problema-cheie și motivul pentru care ne confruntăm cu actuala criză. Euro a fost un proiect de planificare a economiei dezvoltat și aplicat de la vârf. Membrii care au devenit parte a zonei euro sunt mult prea diferiți între ei și nu pot furniza un spațiu monetar comun și omogen. Acest lucru a devenit atât de evident în situația actuală. Acum vor să rezolve problema centralizând și mai mult, cu toate că centralizarea s-a aflat la baza problemei”, susține parlamentarul german Frank Schaeffler.
Politiceanul neamț crede că tocmai diversitatea este atuul Uniunii Europene, iar noua politică europeană se va dovedi falimentară.
“Toate aceste măsuri de bailout adaugă doar paie pe foc și înrăutățesc situația în Europa. Țări precum Grecia, Portugalia și posibil chiar Irlanda nu vor reuși să iasă victorioase din actuala criză; nu vor fi în stare să-și revină. Singurele măsuri care pot ajuta acum sunt reducerile masive ale cheltuielilor sectorului public. “Salvarea euro” este un proiect impus de la vârf în jos, bazat pe supralicitarea noțiunii de unitate europeană. La urma urmei, Europa nu este formata doar din cele 17 state din zona euro, nici măcar din cele 27 de state membre ale UE. De fapt, Europa se compune din circa 50 de națiuni, printre care și Rusia. Cu acestea în minte, cred că elitele de la Bruxelles au fost cele care au promovat acest proiect, de la vârf, țintind să aducă Europa la o nouă formă de centralism. Și cred că este greșit. După mine, avantajul Europei este exact caracterul cuprinzător și diversitatea, reprezentată de diversitatea culturilor, limbilor, mentalităților. Iar a impune uniformitate îmi pare a fi o greșeală. Această noțiune vine de la așa-numitul mentalitate de “centralism Bruxellez” care a fost pus în practică de către francezi”, a mai declarat Frank Schaeffler.
Parlamentar german: “Centralizarea excesivă este motivul pentru care avem actuala criză!”
14 decembrie 2011, 22:02
Ultima modificare în 15 decembrie 2011, 00:02
Cancelarul Angela Merkel a jucat un rol esențial în alegerea măsurilor ce ar urma să salveze construcția europeană. Cu toate acestea, mai mulți politicieni germani critică noile reforme din UE, susținând că se pierde suveranitatea statelor membre.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Nicolae Petrov, Carpatair: ”Vom reveni la București când nu vor mai exista subvenții pentru anumite companii”
- Se apropie: China începe să se prăbușească
- OPEC avertizează: Europa Occidentală, singura zonă din lume unde cererea de țiței scade în 2012
- Ministerul Agriculturii va cheltui 150.000 euro pentru organizarea recepţiei de deschidere la „Săptămâna Verde” de la Berlin
- Merkel respinge majorarea limitei de finanţare a Mecanismului European de Stabilitate
- Bani pentru credibilitate: Spălare de bani prin intermediul FMI, pentru a ajuta ţările care au nevoie
- Conceptul Mitsubishi privind interiorul unei maşini ar putea schimba modul în care şofăm
- Fitch a revizuit în scădere perspectiva ratingurilor a patru ţări europene
- Japonia cere mai multe eforturi din partea UE în privinţa crizei economice
- Deşi nu face parte din zona euro, Polonia vrea să dea bani la FMI: Prăbuşirea euro ar fi o catastrofă pentru noi