Creşterea afacerilor Puratos este susţinută de categoria produselor de bază şi de pieţele emergente. De asemenea, parte a unui plan definit în 2008, Grupul Puratos a redus costurile de exploatare cu aproximativ 2% din vânzările nete, permiţându-i să-şi concentreze investiţiile către abordarea comercială şi în planul său de achiziţii.
”2011 a fost un an foarte dificil şi a constituit o provocare pentru noi. Mediul de afaceri este în mod clar din ce în ce mai competitiv ca urmare a incertitudinii economice actuale, însă Grupul Puratos consideră că poate rezista cu succes mulţumită portofoliului de produse puternice şi inovatoare, bazei de clienţi diverşi şi prezenţei pe pieţele aflate într-o puternică expansiune, statelor BRIC şi altor pieţe emergente. Într-un moment în care industria se află în impas, eforturile noastre se concentrează pe sprijinirea clienţilor noştri către afaceri mai profitabile, continuând astfel creşterea înregistrată în ultimii ani", a declarat Daniel Malcorps, CEO al Puratos.
Pentru sprijinirea investiţiilor viitoare, grupul a semnat un acord financiar pe termen lung în valoare de aproximativ 112 milioane de euro cu Pricoa Capital Group, una dintre cele mai mari companii de asigurări din Statele Unite ale Americii.
În 2011, Grupul Puratos a înregistrat cea mai mare investiţie realizată până acum, cu accent pe ţările BRIC şi SUA. În martie, grupul a anunţat achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni al unui producător brazilian de ciocolată, Floresta do Rio Doce, urmată la scurt timp de achiziţionarea companiei letone producătoare de umpluturi de fructe, Pure Foods. Ulterior, în Brazilia au fost demarate noi linii de producţie. De asemenea, compania a făcut o investiție
de 30 de milioane de euro într-o instalaţie de producţie de ultimă generaţie din Statele Unite ale Americii. La toate acestea se adaugă și proiectul Sunrise aflat în curs de desfăşurare în Guangzhou, China – o investiţie de 22 de milioane de euro va avea ca rezultat o nouă fabrică, cu posibilitatea de extindere şi deschidere de noi unităţi, inclusiv un centru de inovare, laboratoare şi linii pilot. Prima faza a proiectului Sunrise este planificată să fie operaţională din aprilie 2012.
În plus, în 2012 se vor deschide şi o nouă linie de producţie în Rusia, două centre noi de inovaţie în Spania şi Japonia, şi noi fabrici de producţie în Spania şi Mexic. În total, Grupul Puratos a creat circa 400 de noi locuri de muncă în 2011, din care aproximativ 60 în Belgia, acolo unde grupul are sediul central.
Inclusiv Puratos România e în căutare de piețe noi. Compania a încheiat, recent, un joint venture cu un reprezentant din Republica Moldova, Puratos-Mold, devenind astfel cel mai important furnizor de amelioratori de faină din zonă. Mai mult decât atât, belgienii se uită cu atenție și la țările aflate în vecinătatea României, precum Grecia, Bulgaria și Ungaria.
”Această abordare va oferi companiei anumite oportunități, printre care creșterea volumului vânzărilor, eficientizarea producției, sursă de valută”, explică Bogdan Cherciu, directorul de marketing al Puratos România.
În total, investițiile planificate la nivel mondial de Grupul Puratos vor ajunge la 2 miliarde de euro până în 2018 și la 5 miliarde de euro până în 2030.
Concernul belgian Puratos produce materie primă pentru industria de morărit, panificație, patiserie și ciocolaterie. Compania furnizează produse atât către micii întreprinzători, cât și către retaileri și marile companii industriale.
După aproape un secol de activitate, grupul acoperă cinci continente și are 63 de filiale și 53 de fabrici, în care lucrează 5.600 de angajați. Produsele Puratos sunt vândute în peste 100 de țări, iar cifra de afaceri a grupului depășește 1 miliard de euro.