Confruntat cu această stare de fapt, executivul spaniol a decis creşterea temporară a impozitelor, vreme de doi ani, îngheţarea salariilor funcţionarilor publici, îngheţarea salariului minim pe economie la 641,40 euro, precum şi blocarea posturilor vacante din sistemul public. De asemenea, a mai anunţat Soraya Saenz de Santamaria, programul de lucru din administraţie se prelungeşte de la 35 de ore pe săptămână la 37 de ore şi jumătate, iar fondurile destinate finanţării partidelor politice reprezentate în legislativ (care au fost de 148 de milioane de euro anul acesta, n.r.), sunt reduse cu 20%.
Doar pensiile şi ajutoarele speciale pentru şomerii fără venituri – de 400 de euro – nu sunt afectate de reducerile prevăzute de guvernul spaniol. Mai precis, pensiile vor fi indexate cu 1% de la 1 ianuarie 2012, potrivit evoluţiei indicelui preţului de consum – după ce veniturile pensionarilor rămăseseră îngheţate pe toată durata anului 2011, potrivit primelor măsuri de austeritate adoptate de executivul anterior, în mai 2010.

Guvernul spaniol a adoptat vineri şi măsura prelungirii proiectului de buget public pentru 2011, cu precizarea că nicio administraţie nu va putea cheltui mai mult decât a fost deja prevăzut pentru primul trimestru al anului, urmând ca în luna martie să fie prezentat şi adoptat un nou proiect de buget.
SURSA: Agerpres