Șapte ani de ghinion pentru economia globală?

Economia globală ar putea trece prin „şapte ani slabi“, din cauza numeroaselor programe de consolidare fiscală, susţine ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schäuble. Acesta admite că "problemele din anumite țări ale zonei euro sunt mari" și că rezolvarea lor va fi o chestiune "de lungă durată", dar e încrezător că politicienii Europei vor reuşi să stabilizeze zona euro în 2012.

Declaraţia a fost făcută în cadrul unui discurs susţinut la Universitatea din St. Gallen, Elveţia, la o reuniune a laureaţilor premiului Nobel. Există însă foarte mulţi sceptici care susţin că măsurile de austeritate nu vor da roade, că ele reprezintă o cale greşită, fiind puţin probabil să aducă economia înapoi pe creştere.

Joseph Stiglitz, laureat al Premiului Nobel pentru Ştiinţe economice, este unul dintre cei care împărtăşesc o asemenea opinie, comentând că „austeritatea este o abordare care a fost încercată iar şi iar. În aproape fiecare caz, economia pleacă din frânare în recesiune şi din recesiune în depresie. De ce ţările europene fac asta voluntar, mă depăşeşte“.

Wolfgang Schaeuble nu exclude posibilitatea destrămării zonei euro. Într-un interviu pentru cotidianul economic german Handelsblatt, citat de Associated Press, oficialul german a admis că rămân de soluţionat probleme majore în unele ţări. „Cred că vom fi destul de departe în următoarele 12 luni deoarece vom depăşi pericolul extinderii crizei şi zona euro va fi stabilizată”. Întrebat dacă ar putea exclude o destrămare a zonei euro, el a răspuns: „După ceea ce cunosc în prezent, da”.

Germania, cea mai mare economie a Europei, este o forţă majoră în lupta de a menţine sub control criza datoriei în zona euro.