Internet prin lentile de contact. Turism spațial. Invizibilitate. Fizicianul Michio Kaku enumeră cinci dintre lucrurile noi la care ne putem aștepta în acest secol.
1. Hârtie electronică
Oamenii de știință de la Centrul de Ecrane Flexibile de la Universitatea Arizona State lucrează împreună cu Hewlett-Packard și armata SUA la un prototip de hârtie electronică flexibilă ce utilizează LED-uri organice. Această tehnologie va deveni accesibilă și acceptabil de ieftină.
2. Turism spațial
Boeing plănuiește să se lanseze în turismul spațial până în 2015, cu zboruri pentru șapte persoane care să plece de la Cape Canaveral, Florida, și să ajungă până la Stația Spațială Internațională. Un motiv de depresie: contribuabilii vor trebui să ajute la plata facturii.
3. Mantie de invizibilitate
Nu există acum, dar un grup de oameni de știință se așteaptă să poată să facă obiectele să dispară ca prin minune. Și asta în acest secol. Printre alții, Susumu Tachi, de la Universitatea Keio din Japonia, dezvoltă ochelari de protecție pentru invizibilitate, mantii și alte asemenea obiecte magice care există acum doar la Harry Potter și amicii lui de la Hogwarts. Ochelarii speciali ai lui Tachi fuzionează imaginile de la două camere separate într-o scenă unică, la fel cum funcționează un „ecran verde“ într-un film. El se gândește la miriade de extensii pentru această tehnologie, inclusiv la a face invizibilul vizibil: ochelari de 360 de grade pentru piloți și șoferi pentru eliminarea punctelor moarte și ochelari care utilizează imagini din satelit și în infraroșu pentru a-i permite celui care îi poartă să vadă sub suprafața terestră.
4. Internet prin lentile de contact
Intră online într-o clipită. Asta este viziunea lui Babak A. Parviz și a grupului său de lucru de la Universitatea Washington din Seattle, care pun bazele pentru primele lentile de contact cu acces Internet. Parviz prevede că într-o zi vom fi capabili să descărcăm orice film, cântec, site sau bucată de informație dorim și să o privim pe un ecran LCD micuț direct pe suprafața ochiului. Tehnologia, aflată acum în stadii incipiente, cere să existe și o microlentilă care concentrează pixelii de lumină direct pe retină. Imaginea finală va părea că-ți plutește în fața nasului.
5. Cabluri spațiale
„Suntem la un miracol distanță“ de crearea unor cabluri de carbon superputernice, afirmă Matteo Pasquali de la Universitatea Rice. În cele din urmă, asta ar putea să permită întinderea unui cablu de la suprafața Pământului spre spațiu. NASA a demarat o finanțare de două milioane de dolari pentru proiect.