”Investiţiile vor demara în primăvara acestui an, iar finanţarea este asigurată de Ministerul Transporturilor. Cele 6 milioane de euro vor asigura extinderea pistei, şi lărgirea întregii piste cu încă 45 de metri. Acum pista măsoară 1.800 , ia la finalizarea programului de modernizare va atinge 2.100 de metri”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Mircea Man, citat de Agerpres. Potrivit lui, modernizarea face parte dintr-un program complex care va conecta economia locală, transporturile şi turismul într-un singur punct.
La rândul său, directorul Aeroportului internaţional Baia Mare, Mihai Pătraşcu a spus că modernizarea pistei era necesară deoarece ultima reparaţie şi modernizarea a pistei a fost efectuată în urmă cu 47 de ani.
”Pista e uzată, trebuia reparată, modernizată şi adaptată traficului mediu de mărfuri şi pasageri. Prin modernizarea şi extinderea pistei creşte gradul de portanţă pentru aeronave, sporeşte securitatea zborurilor şi, în acelaşi timp, în paralel se dezvoltă o serie de activităţi adiacente în apropierea aeroportului. Avem în vedere şi o dezvoltare pe orizontală a unor domenii economice locale, cât şi a turismului”, a spus Pătraşcu.
Odată cu terminarea lucrărilor de modernizare estimate să dureze şase luni, pista va suporta aterizarea şi decolarea aeronavelor mediu curier, Airbus şi Boeing, cât şi a aeronavelor de tip cargo.
Recent, administraţia CJ Maramureş a investit 1,6 milioane euro din bugetul local în montarea unui balizaj destinat pistei din ultima generaţie. De asemenea, administraţia oraşului Tăuţii Măgherăuş, localitate învecinată aeroportului a semnat un contract cu un consorţiu spaniol-american care prevede construcţia unui parc industrial pe o suprafaţă de 100 ha, în apropierea aeroportului.
Imediat după lansarea proiectului, două firme de producţie germane care operează pe un teren din apropierea aeroportului şi-au exprimat intenţia de a participa la această investiţie.
Primarul oraşului Tăuţii Măgherăuş, Anton Ardelean a declarat că după modernizarea aeroportului şi construcţia parcului industrial vor fi create cel puţin 5.000 de locuri de muncă pentru locuitorii satelor şi comunelor învecinate.