Bursa creşte în 2012, spun cu jumătate de gură brokerii

După încă un an de scădere, al treilea din istoria recentă a BVB, brokerii sunt optimiști și consideră că vom avea parte de creșteri în acest an, dar prudența rămâne cuvântul de ordine între investitori.

Piața de capital a început anul trecut cu pesimism din partea brokerilor și a investitorilor. Așteptările erau destul de reduse, vizând mai mult o stagnare a cotațiilor, nu o creștere. Sigur, nu se anunțau nici scăderi, dar de regulă analiștii brokerilor se feresc să vorbească de reduceri.
Pesimismul de care vorbim venea pe fondul unei recesiuni economice prelungite, după ce PIB-ul scăzuse doi ani la rând. Bursa de Valori București (BVB) crescuse în ansamblu în 2010, dar era greu ca după prăbușirea din 2008 revenirea să continue, în condițiile în care economia nu iese din recesiune. Cu toate acestea, în primul trimestru al anului trecut, cotațiile au reușit să rămână în teritoriu pozitiv. Iar listarea Fondului Proprietatea însemna și o lichiditate crescută.
Numai că problemele din Uniunea Europeană și din zona euro s-au acutizat. Cu o consecință importantă: dispariția încrederii. Indiferent de cât de bine ar fi stat fundamental o companie, investitorii au vândut, iar cotațiile s-au dus în jos. Cu o virulență chiar mai mare în piețele emergente, care sunt primele eliminate din portofolii atunci când se prefigurează un trend negativ pe termen mediu sau lung.

Pierderi globale de 4,8 trilioane euro

Anul trecut a fost al treilea an de scădere din istoria BVB, după 1998 și 2008. Principalul indice al bursei, BET, care urmărește evoluția celor mai importante zece companii listate, a scăzut cu 17,7%, iar capitalizarea totală a bursei s-a redus de la 23,9 miliarde euro, la sfârșitul lui 2010, până la 16,4 miliarde euro. Mult mai mult decât se așteptau totuși chiar și cei mai pesimiști.
Dar principala întrebare care se pune este dacă scăderea este justificată sau nu. Pentru că de răspunsul la această întrebare depinde decizia viitoare de investiție. Dacă ne uităm la creșterea economică ce a avut loc (minimă, dar care semnalizează sfârșitul recesiunii), trendul negativ al bursei nu se justifică. Dacă ne uităm însă la trendul global, găsim justificarea. Capitalizarea globală a burselor a scăzut cu 12,1% anul trecut, adică circa 4.800 miliarde euro, coborând până la aproximativ 35.000 de miliarde de euro. Deși economia globală nu a fost în recesiune, așa cum n-au fost nici principalele puteri economice, investitorii au considerat că acțiunile companiilor sunt prea riscante. Lipsa de încredere a dominat și domină în continuare tranzacțiile, iar teama a devenit irațională.
„Criza datoriilor suverane necesită soluții structurale și pe termen lung; măsurile privind lichiditatea doar vor calma piețele și vor asigura timpul necesar implementării soluțiilor“, spune Henning Esskuchen, codirector al CEE Equity Research la Erste Group, vorbind despre evoluția de anul acesta a piețelor de capital din regiunea Europei Centrale și de Est. „Pe total, nu preconizăm o mișcare de revenire a piețelor de capital la fel de puternică precum în 2009. Revenirea se va manifesta mai moderat, în timp ce sentimentul de revenire lentă ar trebui să se resimtă în performanța burselor. Ne-am bucura să vedem acest efect în primul trimestru din 2012, dar nu am fi surprinși dacă ar dura puțin mai mult“, adaugă analistul Erste.

Câștigători pe o piață în scădere
Evoluția bursei, chiar și atunci când vorbim de o piață mică, precum cea de la București, este mai importantă decât pare. Indiferent dacă suntem sau nu investitori direcți în acțiuni listate, economiile pe care le avem au randamente influențate de trendul bursier. Iar aici vorbim inclusiv despre pensiile private, la care toți salariații participă lunar, sume pe care se vor baza la ieșirea din câmpul muncii. Cu atât mai mult cu cât randamentele obligațiunilor de stat și cele ale depozitelor bancare se prognozează că vor scădea.
De asemenea, este important faptul că nu toate titlurile listate la BVB au scăzut (15 din 79 au terminat anul pe plus), ceea ce înseamnă că managerii de fonduri mutuale care găsesc „câștigătorii“ vor avea randamente pozitive, în ciuda scăderii generale.
„Câștigătorii“ de anul trecut sunt: Oltchim, cu un plus de 440%, Azomureș cu 181%, Sinteza cu 91%, Carbochim cu 81% și Mefin cu 58%. Oltchim este o surpriză, fiind vorba de o companie cu rezultate financiare negative și datorii în creștere, însă discuțiile legate de privatizarea combinatului au menținut la cote ridicate interesul pentru acțiuni. Azomureș însă nu este o  surpriză. Producătorul de îngrășăminte a înregistrat cifre-record anul trecut, cu o estimare a profitului net de peste 350 milioane lei și o cifră de afaceri de 1,62 miliarde lei.
„Pe ansamblu, 2011 nu a fost grozav, dar a adus proiecte care generează speranțe pentru viitor“, spune Răzvan Pașol, președintele Intercapital Invest, care trece în revistă principalele evenimente ale anului trecut, cum ar fi listările tehnice, inclusiv cea a Fondului Proprietatea, extinderea programului de tranzacționare și a utilizării conturilor globale sau stabilirea de către stat a intermediarilor pentru oferta inițială a Tarom și a celei secundare pentru Transgaz.
Măsurile sunt insuficiente pentru dezvoltarea rapidă a BVB, așa cum este ea dorită, dar reprezintă partea plină a paharului pentru cei care speră la revenirea bursei. Din păcate, este necesară o doză mare de optimism pentru a crede că programul statului de privatizare prin bursă se va realiza anul acesta, mai ales după eșecul Petrom de anul trecut. De altfel, reprezentanții Guvernului au și declarat că privatizarea nu se va face în orice condiții, prețul ofertei depinzând și de sentimentul pieței.

Diversificare, cuvânt de bază
Cum ar trebui să arate un portofoliu de investiții anul acesta? Echilibrat, răspund în cor brokerii. Varianta cea mai sigură este cea mai bună întotdeauna. Numai că se pot găsi oportunități ceva mai profitabile pe termen scurt și mediu.
În primul rând interesante vor fi companiile care dau dividende. Majoritatea acțiunilor listate de la BVB se tranzacționează cu discount în prezent, ceea ce face dividendele cu atât mai importante. Fondul Proprietatea, societățile de investiții financiare (SIF), Transgaz, Transelectrica, OMV Petrom sau chiar Bursa de Valori București sunt companii care au de dat o parte semnificativă din profit acționarilor. Cu o notă specială la SIF-uri, unde vor intra și sumele rezultate din vânzarea deținerilor la Banca Comercială Română către Erste Group.
„În vremuri dificile din punct de vedere economic, ar trebui să ne concentrăm asupra companiilor care încă reușesc să obțină profitabilitate ridicată, raportând în același timp rezultate financiare stabile“, spune Henning Esskuchen. Analiștii Erste estimează o creștere a pieței autohtone de peste 15% în acest an, cu o majorare de 17% pentru indicele BET. „Păstrăm băncile și asigurările pe lista de urmărit, preferăm sectorul de petrol și gaze, adăugăm telecomunicațiile și utilitățile ca sectoare defensive și, pentru randamentul dividendelor, parțial sectorul medical, păstrând distanța față de construcții și materiale și alte industrii ciclice, atâta timp cât tendințele de recesiune influențează sentimentul pie­ței“, mai arată Esskuchen.
Cu alte cuvinte, nu este cazul să ne așteptăm la evoluții spectaculoase în 2012, ci mai degrabă la creșteri ușoare, de tatonare și de așteptare a evoluției economice din restul Uniunii Europene. Aprecieri peste medie ar putea avea loc acolo unde va fi vorba de privatizări sau preluări. Oltchim, spre exemplu, va rămâne pe creștere dacă procesul de privatizare nu va fi, din nou, amânat.
De asemenea, vor fi interesante societățile cu activități conexe sectorului energetic sau celor de utilități, precum Condmag Brașov, Dafora Mediaș sau Prospecțiuni București (ultima listată pe Rasdaq). Toate cele trei companii au câștigat, anul trecut, contracte importante pentru activitatea de bază.
Pe zona de alimentație, pornind de la ideea că populația va majora consumul, ar putea fi interesante Boromir Prod Buzău sau Albalact. Aceste companii au perspective foarte bune de creștere a activității și au intrat şi în atenția unor fonduri de investiții. În acționariatul Albalact, care are la dispoziție o piață mai mare după închiderea fabricii Tnuva, a intrat în acționariat, în ultimii ani, și fondul cipriot RC2. Din păcate, vedem după această enumerare cât de mică este oferta BVB și cât de puțin acoperă sectoare economice importante.

Aurul va fi mai puțin căutat în 2012

Am lăsat la final celelalte categorii de investiții. Obligațiunile de stat vor fi interesante din punctul de vedere al randamentelor, dar mai mult pentru statele europene. Titlurile de stat românești ar trebui să își micșoreze randamentele, la fel ca și depozitele bancare. Sigur, o abordare conservatoare obligă la deținerea unor astfel de active în portofoliu, mai ales că randamentele încă depășesc inflația prognozată.
Aurul însă a intrat într-un con de umbră după ce a atins maximul de circa 1.900 de dolari pe uncie anul trecut. În prezent, metalul prețios are o cotație de aproximativ 1.600 de dolari, cu un trend de depreciere. Aurul rămâne o investiție bună, dar pe termen lung. Preferabilă ar fi, mai degrabă, investiția în monede de colecție, a căror valoare crește nu doar pe baza cotației aurului brut.
Nici argintul nu se află într-o situație mai bună, consemnând scăderi în ultima parte a anului trecut.
Ar putea fi căutate însă alte metale, precum paladiul, dar pe care expunerea să nu depășească 10%-15% din portofoliu. De evitat ar putea fi și petrolul, mai ales pe termen scurt și mediu. Cum cererea s-a redus, mai ales din China, cotația țițeiului ar trebui să scadă și în perioada următoare.
Vorbind despre mărfuri, analiștii recomandă chiar și cerealele, care ar putea avea un nou an de scumpiri, conform estimărilor de recolte mai slabe. Dar speculațiile cu instrumente bazate pe cotațiile alimentelor ar trebui mai degrabă interzisă, deoarece are efecte puternic negative pentru consumatorii finali.

-17,7%
este scăderea înregistrată de indicele BET anul trecut, în timp ce indicele compozit BET-C s-a diminuat cu 15,7%, iar indicele BET-FI, cu 12%

17% este creșterea aferentă indicelui BET de la BVB pentru 2012, estimată de către analiștii Erste Group, după ce anul trecut indicele a scăzut cu aproape 18%

440% este creșterea înregistrată de cotația Oltchim pe parcursul anului trecut, apreciere bazată exclusiv pe privatizarea așteptată de investitori

Pe ansamblu, anul 2011 nu a fost grozav, dar a adus proiecte care generează spe-ranțe pentru viitor și sperăm ca acestea să aducă rezultate palpabile.

Răzvan Pașol, președinte, Intecapital Invest

Păstrăm băncile şi asigurările pe lista de urmărit, preferăm sectorul de petrol și gaze și adăugăm telecomunicațiile și utilitățile ca sectoare defensive.
Henning Esskuchen, analist Erste Group

Sectorul energetic crește
Companiile din sectorul e­ner­getic sunt în continuare atractive, în ciuda scăderilor de anul trecut (cotația OMV Petrom s-a depreciat cu 17%). Dar rezultatele financiare foarte bune ale acestora, indiferent dacă vorbim de Petrom, Transgaz, Transelectrica sau Rompetrol, le face interesante pentru acest an. De asemenea, cererea de combustibili, energie electrică și gaze a rămas stabilă în ciuda scumpirilor din ultimii doi ani. Atractive sunt și societățile cu activități conexe sectorului energetic.

Aurul este în dizgrație

Metalele prețioase au scăzut in corpore în ultima parte a anului trecut. După un raliu de mai bine de trei ani, aurul a ajuns până la 1.900 de dolari pe uncie, pentru ca acum să coboare până la 1.600 de dolari. La fel și argintul, platina, cuprul sau aluminiul. Trendul rămâne negativ și pentru următorul an, fiind provocat de revenirea așteptată a economiei SUA (care atrage investitorii către companii), de scăderea cererii pentru metale prețioase și materii prime și de revenirea dolarului american față de principalele valute.

Sectorul financiar revine
În ciuda problemelor prin care trece sistemul bancar de la noi,  instituțiile financiare vor fi interesante și anul acesta. Banca Română pentru Dezvoltare, alături de SIF-uri și de Fondul Proprietatea, vor fi atrăgătoare în primul rând pentru dividendele ce urmează a fi decise în următoarele luni. De asemenea, scăderile de anul trecut ale respectivelor acțiuni dau posibilitatea unor creșteri semnificative în acest an, presupunând că piața va reveni în totalitate pe creștere – de peste 10%.