16 din cei mai bogaţi oameni din Franţa vor să plătească taxe mai mari

Unii din cei mai bogaţi oameni din Franţa, printre care se numără directorii generali de la L'Oreal şi Total, au semnat marţi un text în care cer guvernului să introducă o 'contribuţie excepţională' pentru cei mai bogaţi contribuabili, în ideea de a putea reduce deficitul bugetar al Franţei, transmit AFP şi Reuters.

‘Suntem conştienţi că am beneficiat din plin de un model francez şi de mediu european de care suntem ataşaţi şi dorim să contribuim la menţinerea sa. În momentul în care guvernul cere un efort de solidaritate, ni se pare necesar să contribuim şi noi’, se arată într-o petiţie publicată pe pagina de Internt a revistei Le Nouvel Observateur, semnată de un număr de 16 directori de companii, lideri din domeniul afacerilor sau persoane super-înstărite.

Petiţia este semnată de directorul general al grupului de cosmetice L’Oréal, Jean-Paul Agon, directorul general de la grupul hotelier Accor, Denis Hennequin, directorul general de la grupului de advertising Publicis, Maurice Lévy, directorul general al grupului petrolier Total, Christophe de Margerie, directorul general al grupului bancar Société Générale, Frédéric Oudéa, directorul general al grupului de telecomunicaţii Orange, Stéphane Richard, directorul general de la Air France-KLM, Jean-Cyril Spinetta. De asemenea, preşedintele consiliului de supraveghere de la Nouvel Observateur, Claude Perdriel, şi miliardara Liliane Bettencourt au semnat şi ei petiţia.

Semnatarii precizează că această ‘contribuţie excepţională’ ar trebui calculată în ‘proporţii rezonabile’ pentru a evita ‘efecte economice nedorite precum fuga capitalurilor sau creşterea evaziunii fiscale’. În plus, contribuţia nu este o soluţie în sine şi trebuie să se înscrie într-un efort mai amplu de reformă, care să vizeze atât partea de cheltuieli cât şi partea de venituri.

Petiţia celor mai bogaţi oameni din Franţa vine după ce recent miliardarul american Warren Buffett a cerut autorităţilor de la Washington să majoreze taxele pentru ca persoanele super-înstărite să contribuie la eforturile de austeritate.

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, încearcă să reducă deficitul bugetar din 2012 la 4,6% din PIB de la un nivel de 5,7% din PIB prognozat pentru acest an. Recent, ministrul francez pentru Buget, Valerie Pecresse, a anunţat că guvernul de la Paris lucrează la un proiect pentru introducerea unei noi contribuţii vizând contribuabilii care câştigă mai mult de un milion de euro pe an.