Preţul unei acţiuni la Fondul Proprietatea (FP) la listarea pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) era mai mare decât cel de pe piaţa gri, ceea ce constituie un avantaj pentru acţionari şi investitori, a declarat marţi preşedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group, Mark Mobius, conform unui comunicat transmis Agerpres.
‘Este important să menţionăm că în ziua listării preţul acţiunii era mai mare, respectiv discount-ul era mai mic faţă de perioada în care acţiunile se tranzacţionau pe piaţa gri. Acesta este cu adevărat un început foarte bun. După ani de amânări, acţionarii şi investitorii pot tranzacţiona acţiunile Fondului Proprietatea pe o piaţă reglementată şi transparentă, cu costuri de tranzacţionare mai mici şi cu acces total la informaţiile relevante despre Fond’, a spus Mark Mobius, la o lună de la listarea cu succes a FP la BVB.
Oficialul de la Franklin Templeton Investment Management Limited, manager de investiţii şi administrator unic al Fondului, a mai subliniat, printre efectele pozitive ale listării Fondului, faptul că acesta are cel mai mare free-float – 5,2 miliarde de lei (1,2 miliarde de euro) şi este cea mai lichidă acţiune de la BVB.
Cu ocazia listării FP, din urmă cu o lună, capitalizarea BVB a crescut cu 8,2 miliarde de lei (1,9 miliarde de euro), iar marii investitori străini au acum acces la Fondul Proprietatea prin intermediul mecanismelor modernizate ale BVB.
Peste 1,6 miliarde de acţiuni FP au fost tranzacţionate în prima lună de la listarea Fondului, reprezentând 11,8% din capitalul Fondului. Valoarea tuturor tranzacţiilor cu acţiunile Fondului a depăşit 1 miliard de lei, iar numărul total de tranzacţii în prima lună a fost de peste 27.191, informează sursa citată.
‘Listarea Fondului a dus la triplarea valorii medii zilnice a tranzacţiilor la BVB faţă de 2009, valoarea medie a tranzacţiilor echivalând cu 59% din valoarea totală tranzacţionată la BVB, ceea ce face ca acţiunile FP să fie de departe cea mai tranzacţionată acţiune’, se arată în comunicatul transmis de Franklin Templeton Investment Management Limited.
În perspectivă, prioritatea FP este de a se concentra pe creşterea valorii companiilor din portofoliul Fondului prin procesul de administrare activă a investiţiilor. ‘În timp, acest proces se va reflecta pozitiv în valoarea Fondului şi în preţul acţiunii’, a declarat managerul de fond al FP, Greg Konieczny. Procesul de creştere a valorii Fondului se va concentra pe introducerea practicilor corecte de guvernanţă corporativă şi eficientizarea proceselor de decizie din companiile din portofoliu, precum şi asigurarea respectării practicilor corecte de guvernanţă corporativă în activitatea companiilor din portofoliu prin reprezentarea Fondului Proprietatea în consiliile de administraţie a peste 20 de companii din portofoliu.
Un alt obiectiv prioritar va fi consilierea conducerii companiilor din portofoliu pentru luarea unor măsuri de îmbunătăţire a eficienţei, profitabilităţii şi transparenţei în companiile controlate de stat (de exemplu, încurajând guvernul să schimbe planurile existente referitoare la cei doi campioni energetici Electra şi Hidroenergetica).
Alte modalităţi de creştere a valorii acţiunilor sunt aducerea de expertiză străină şi finanţare suplimentară pentru companiile din portofoliu, îmbunătăţirea transparenţei Fondului Proprietatea (raportări mai detaliate pentru companiile nelistate din portofoliu), susţinerea şi consilierea cu privire la Ofertele Publice Iniţiale şi Ofertele Secundare planificate pentru companiile controlate de stat, precum şi analizarea şi realizarea de noi investiţii pentru Fondul Proprietatea în România, dar şi în alte ţări din centrul şi estul Europei.
Directorul general al BVB, Valentin Ionescu, a subliniat recent că listarea Fondului Proprietatea a determinat schimbarea regulilor la Bursa bucureşteană, şi anume ‘tranzacţionarea Fondului Propietatea pe conturi globale, care pot fi accesate mai rapid decât cele individuale, apariţia market maker-ului, posibilitatea vânzărilor în lipsă şi a împrumutului de acţiuni, reguli care există peste tot în UE, dar lipseau în România’. Urmează ca aceste reguli să fie extinse şi la alte acţiuni de la BVB, respectiv BET şi BET-FI şi la toată piaţa spot românească.
‘Conectarea la un fond individual putea să dureze 2-3 zile pentru un investitor din Europa, şi chiar şi trei săptămâni, pentru unul din SUA’, a explicat Valentin Ionescu, pentru a exemplifica importanţa noilor reguli.
De asemenea, directorul general al BVB a mai amintit că FP are acum patru market makeri.
Lansat în decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despăgubirea cetăţenilor români ale căror proprietăţi au fost confiscate de fostul regim comunist. Franklin Templeton a câştigat, în iulie 2009, mandatul în valoare de 3,68 miliarde euro al FP, fiind selectată dintre şapte companii globale de management al activelor.
Franklin Templeton Investment Management Limited este o filială a Franklin Resources, Inc.