160.000.000 euro nerambursabili pentru mediu

La 26 septembrie a.c., Comisia Europeana (CE) a lansat la Bruxelles programul Life III, destinat tarilor candidate la integrarea i UE, care include doua componente: Life Natura si Life Mediu. Life Natura are ca obiectiv protejarea speciilor pe cale de disparitie si a habitatului natural. Life Mediu urmareste finantarea de proiecte demonstrative inovatoare pentru industrie si autoritatile locale, a anuntat Comisia Europeana.Zone naturale afectate de poluarea industriala au sansa sa fie reabilitat

La 26 septembrie a.c., Comisia Europeana (CE) a lansat la Bruxelles programul Life III, destinat tarilor candidate la integrarea i UE, care include doua componente: Life Natura si Life Mediu. Life Natura are ca obiectiv protejarea speciilor pe cale de disparitie si a habitatului natural. Life Mediu urmareste finantarea de proiecte demonstrative inovatoare pentru industrie si autoritatile locale, a anuntat Comisia Europeana.
Zone naturale afectate de poluarea industriala au sansa sa fie reabilitate, cu fonduri nerambursabile acordate de Uniunea Europeana. Agentii economici, cercetatorii i protectia mediului, municipalitatile, universitatile pot obtine finantare pentru proiecte-pilot de ecologizare a mediului iconjurator si oprire a distrugerii naturii. Se acorda bani nerambursabili i sume de minimum 150.000 de euro (Life Natura), respectiv 250.000 euro (Life Mediu) pentru echipamente de reducere a poluarii, pentru statii de filtrare, ecologizari ale zonlor naturale distruse, conservarea habitatului.
Programul Life este instrumentul financiar de sprijin al politicii comunitare de mediu. Componentele recent lansate se vor desfasura i perioada 2000-2004 si vor avea un buget total de 640 milioane euro (160 milioane euro/an). Rominia va concura pentru obtinerea de fonduri nerambursabile alaturi de statele membre ale UE si alte patru tari candidate: Ungaria, Slovenia, Estonia si Letonia. „Trebuie ideplinita o conditie de baza: 50% din valoarea proiectului propus spre finantare trebuie asigurata de solicitant, i numerar (de obicei, prin scrisoare de garantie bancara)”, precizeaza Delia Maier, expert i cadrul Departamentului Integrare Europeana al MAPPM (Ministerul Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului) si coordonator al programului Life. in acest sens, se recomanda asocierea pentru realizarea proiectului cu parteneri puternici, cointeresati i program. „Ni se adreseaza foarte multe institutii, care propun proiecte meritorii, dar care nu au cum sa asigure finantarea”, spune Delia Maier.
Despre proiecte afla cine poate
„Rominia a fost prima tara din centrul si estul Europei care a participat i faza a doua a programului Life (Life II) si a iaintat spre evaluare 43 de propuneri de proiecte, din care 12 au fost apreciate ca fiind bine elaborate si selectate pentru finantare. incurajam specialistii romini sa continue sa elaboreze proiecte cel putin la fel de bune, astfel icit, i conditiile unei competitii dure, Rominia sa poata beneficia de fonduri suplimentare i noua faza a programului”, a declarat Fokion Fotiadis, seful Delegatiei CE i Rominia.
Curios, anuntul cu privire la program a fost facut de Comisia Europeana, dar Ministerul Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului (MAPPM) romin a tacut chitic, dupa lansarea lui. in loc sa popularizeze la maximum finantarile pentru mediu (stim cu totii ca bugetul ministerului a fost an de an foarte sarac), ministrul de resort a bagat la (m)apa informatiile. Cine a aflat, bine, cine nu, nu. si, dupa cum au decurs manifestarile, au fost informati conjunctural unii specialisti – de la agentiile de protectie a mediului, reprezentanti ai autoritatilor locale, ai patronatelor. Nu si publicul larg. Ministrul Romica Tomescu nu s-a simtit dator sa faca macar o conferinta de presa. Culmea, ne lauda seful Delegatiei CE, Fokion Fotiadis, care sustine icurajarea specialistilor romini, dar seful protectiei mediului din Rominia nu scoate o vorba – nici despre proiectele aprobate, nici despre oportunitati. Pentru un minister incapabil sa-si finanteze urgentele, fondurile europene sunt mina de aur. Cu atit mai de neiteles este atitudinea lui Romica Tomescu.
Ministerul colecteaza, nu selecteaza
Departamentul de integrare din MAPPM a facut informari catre diverse institutii, chiar a transmis biroului de presa materiale spre difuzare. Foarte putine au fost difuzate i masa. Birocratia a facut imposibila publicarea unor informatii despre aceste programe pe site-ul ministerului.
MAPPM, prin Departamentul de integrare, va colecta toate cererile de finantare, dar le va iainta spre selectie Comisiei Europene, fara vreo verificare prealabila. „Procedura de selectie stabilita de CE, i urma recomandarilor Comitetului de Management al programului Life, va avea la baza evaluarea expertilor CE, i colaborare cu experti europeni independenti, inclusiv experti independenti romini. Decizia finala asupra cofinantarii din partea programului este asteptata pentru luna iulie 2001”, arata Delegatia CE.
Pentru anul i curs, componenta Life Natura este ichisa. La 1 octombrie a expirat termenul limita de depunere a proiectelor. E adevarat, cursa contra cronometru a pornit, itr-un fel, de la Bruxelles. CE a lansat licitatia la 26 septembrie, cu un termen limita de peste o luna (31 octombrie 2000 – Life Natura). Pentru ca proiectele sa ajunga la Bruxelles i timp util, statele participante si-au stabilit propriile termene. Rominia a mers pe varianta 1 octombrie, pentru aceasta componenta. Ne itrebam: Nu s-ar fi putut lasa un ragaz macar de doua-trei saptamini, urgentindu-se transportul documentelor la Bruxelles ?
si pentru componenta Life Mediu s-a intrat pe ultima suta de metri, solicitantii din Rominia avind termen limita pentru depunerea proiectelor 1 noiembrie a.c. in mai putin de o luna, trebuie parcurse si completate zeci de pagini, i engleza. Directivele CE i materie de finantari impun o documentatie riguroasa si detaliata. Pentru cei mai putin obisnuiti cu proiectele, trebuie spus ca se cer prognoze financiare, calcule, anexe cu copii de pe documente doveditoare. Sunt foarte putini cei care se descurca de unii singuri, si daca au un an la dispozitie, darmite o luna. Pe de alta parte, nici consultantii nu primesc comenzi i ultimul moment. Sa nu uitam, este vorba de sume de la 250.000 de euro i sus.
Participarea la un program este i sine un cistig, chiar daca respectiva solicitare nu a fost aprobata. Trebuie mai itii ivatate regulile jocului, ceea ce creste semnificativ sansele de a obtine, daca nu anul acesta, anul viitor, banii pentru program. Totul este sa ti se dea sansa sa participi.

Pregatiti proiecte life natura pentru anul viitor
Obiective: protejarea speciilor pe cale de disparitie si a habitatului natural
Proiectele pregatitoare pentru programe multinationale si cele de colaborare itre retelele deja existente sunt noi activitati eligibile i cadrul Life Natura 2000.
Bugetul indicativ: itre 150.000-200.000 si 400.000-500.000 euro/proiect; contributia UE: 50% din costurile eligibile; 75% din costurile eligibile, i mod exceptional, pentru proiecte legate de habitate sau specii considerate prioritare.
Solicitanti: companii private, i special ONG-uri; institutii publice (ministere, entitati regionale, universitati, municipalitati).
Termen limita de depunere a cererilor de finantare pentru 2000: 1 octombrie.

Termenul limita preseaza pentru componenta Life Mediu
Se pot solicita finantari nerambursabile pentru:
· proiecte demonstrative, care urmaresc transpunerea rezultatelor stiintifice, obtinute i activitatile de cercetare si dezvoltare, i actiuni structurale practice. Aceste proiecte au ca scop validarea unor metode si tehnologii durabile si promovarea ideilor inovatoare i domeniul protectiei mediului.
Domeniile eligibile pentru aceasta componenta sunt:
· dezvoltarea si planificarea exploatarii terenurilor;
· adminstrarea durabila a apei subterane si de suprafata;
· tehnologii nepoluante pentru prevenirea impactului pe care activitatile economice le au asupra mediului;
· eliminarea, refolosirea, reciclarea si administrarea deseurilor;
· Eco-design – introducerea cerintelor legate de protectia mediului i procesul de proiectare si i cel de utilizare a produselor; aceasta ar putea implica schimbari importante i ce priveste productia si obiceiurile de consum. r
Proiectele demonstrative trebuie sa propuna metode de testare a solutiilor inovatoare, identificate pentru o anumita problema de mediu, si sa conduca la rezultate practice si concrete. rn
Bugetul indicativ: itre 250.000 si 800.000 euro/proiect. rn
Contributia UE: rn
t30% din costurile eligibile pentru proiecte generatoare de venit rn
t50% din costurile eligibile pentru celelalte tipuri de proiecte. rn
Solicitanti:rn
• companii private (industrie), persoane fizice, ONG-uri etc. rn
• institutii publice (ministere, entitati regionale, universitati, municipalitati etc.)rn
Durata proiectului: itre 18 si 36 luni. rn
Termen limita de depunere a cererilor de finantare pentru 2000: 1 noiembrie rn
Pachetele informative continind ghidul si cererea de finantare se pot obtine de la urmatoarea adresa de Internet: https://europa.eu.int/comm/life/home.htm. Cererile de finantare trebuie depuse i sase exemplare la Ministerul Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului (Departamentul de Integrare Europeana, rn
tBd. Libertatii nr. 12, sect. 5, Bucuresti, tel. 312.25.99, fax 312.55.07), iainte de termenele limita mentionate.rn