Planul antirachetă va continua, în pofida opoziţiei Rusiei

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat sâmbătă pentru Associated Press că Alianţa nord-atlantică speră ca primele elemente ale sistemului său de apărare antirachetă din Europa să fie gata până la summitul aliat din mai de la Chicago şi că va continua demersurile ca Rusia să accepte acest plan.

”Vom continua să dezvoltăm sistemul NATO de apărare antirachetă întrucât consideră că avem marea responsabilitate de a ne apăra populaţiile în mod eficient în faţa ameninţării cu rachete”, a afirmat Rasmussen, în marja Conferinţei pentru securitate de la München.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, le-a spus delegaţilor la conferinţă că planul antirachetă susţinut de SUA ‘trage un semnal de alarmă’ şi a indicat că acesta riscă să afecteze grav relaţiile cu Moscova, menţionează AP.

”Să fie absolut clar că Rusia nu va susţine niciun mecanism care ar declanşa un nou ciclu de confruntare. Construirea de alianţe opuse este o formulă care ţine de trecut şi azi poate conduce spre o catastrofă globală”, a declarat Lavrov.

”Nu închidem uşile, nu supradramatizăm situaţia, dar dacă apărarea antirachetă evoluează aşa cum s-a planificat la Washington şi Bruxelles va trebui să luăm măsuri”, a adăugat el. ”Aceste măsuri vor fi luate doar dacă evoluţiile practice în ce priveşte apărarea antirachetă din Europa vor dobândi proporţii care să reprezinte o ameninţare faţă de potenţialul nostru de îngrădire”, a precizat ministrul rus.

Secretarul general al NATO a apreciat în schimb că Moscova face în mod deliberat o caracterizare greşită sistemului antirachetă. ”Nu poţi să gândeşti, raţional vorbind, că NATO ar constitui vreo ameninţare împotriva Rusiei, este o nebunie. Şi este o risipă totală de bani să desfăşori armament ofensiv şi capacităţi îndreptate împotriva teritorului NATO” – a punctat Anders Fogh Rasmussen, citat de AP.

Sâmbătă, la München, ministrul american al apărării, Leon Panetta, a menţionat că SUA construiesc un sistem de apărare antirachetă în Europa ce cuprinde o staţie radar în Turcia şi rachete ce vor fi staţionate în România şi Polonia, iar patru nave americane capabile să doboare rachete vor fi staţionate la Rota, în Spania. El a subliniat că preşedintele Barack Obama a scos în evidenţă angajamentul ferm al SUA faţă de construirea unui sistem antirachetă în Europa, dar şi că acest sistem nu reprezintă ‘în niciun fel o ameninţare pentru Rusia’
Sursa: Agerpres