Moneda naţională s-a depreciat uşor azi în raport cu euro la referinţa BNR, cursul urcând cu 0,17% (0,57 bani), până la 4,3540 lei, însă faţă de închiderea de ieri de pe piaţa valutară leul se tranzacţiona în stagnare. Află cum evoluau celelalte monede din regiune şi cum se explica parcursul monedei naţionale.
De fapt, anunţul de ieri al fostului premier Emil Boc, referitor la schimbarea întregului cabinet care va fi condus de Răzvan Ungureanu, s-a resimţit imediat pe piaţa valutară, unde leul s-a depreciat la un moment dat până spre 4,36/euro. Ulterior, până spre închidere, leul a recuperat până la 4,355/euro, nivel în jurul căruia se tranzacţiona şi în prima parte a zilei.
Practic, cursul BNR nu a făcut decât să încorporeze mişcările din a doua parte a zilei de marţi. Totodată, cursul de referinţă al euro a urcat până la maximul ultimei luni. Cel mai mare curs din ultimele 30 de zile datează din 11 ianuarie, când a fost de 4,3627 lei.
În schimb, graţiei aprecierii consistente a euro în raport cu dolarul american, BNR a anunţat un curs de referinţă pentru dolarul american în coborâre cu 2,76 bani (0,83%), până la 3,2812 lei.
În regiune, în jurul orei 13:45, monedele înregistrau o evoluţie mixtă. Zlotul polonez se deprecia cu circa 0,3% faţă de închiderea de ieri, până la 4,173/euro, în condiţiile în care ieri se întărise până la 4,16/euro, iar în această dimineaţă continua să câştige teren până la 4,15/euro.
Cel mai bine din regiune evolua forintul maghiar, care se întărea cu 0,35%, până la 289/euro, nivel care reprezintă maximul ultimelor 3 luni.
La fel ca leul, coroana cehă stagna în jurul închiderii de ieri, la 24,826/euro.